9. des
ØVELSE: Nylig øvde Norterminal på oljevernberedskap rundt oljetankerne utenfor Ropelvbukt. Da var usikkerheten stor. Nå er tillatelsen gitt.
 
Fikk tillatelse til å laste om ut året
Norterminal har fått tillatelse til å drive oljeomlasting i november og desember. Driftsdirektør Odd Arne Haueng er svært fornøyd.

Publisert: 19.okt.2015 16:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

– Vi omlaster rundt 500 000 tonn per måned, og det er dette kunden vår, Lukoil, har kapasitet til å levere. Når Miljødirektoratet nå har snudd og gitt tillatelsen for november og desember, er også kunden veldig fornøyd, sier Haueng.

Bevegelse

Nylig hadde Norterminal en større oljevernøvelse i Bøkfjorden. En av begrunnelsene til at Miljødirektoratet ikke ville gi tillatelse i november og desember var at det er mørkere og mer is i disse månedene, og at omlastingen måtte foregå landbasert, såkalt FSO. Norterminal har et fartøy klart og har begynt å bygge på land for å oppfylle dette kravet, men det vil ikke bli klart før i desember.
Stortingsrepresentant fra Finnmark, Frank Bakke Jensen (H), kontaktet Miljødepartementet og fortalte at han syntes behandlingen var merkelig og at direktoratet ikke har kunnskap om forholdene i området.
Dersom tillatelsen ikke ble gitt måtte Norterminal vurdere å flytte hele operasjonen til Honningsvåg.

Russland

– Det hadde blitt en svært tung materie for oss å flytte, og vanskelig for kunden logistisk, sier Haueng.
– Og det er tross alt kundens krav som står i sentrum her. Den støyen som har vært rundt oljeomlasting blir lest om og lagt merke til i Russland, og det er ikke bra. Når vi oppfyller alle krav vi blir pålagt og kan vise at vi gjør alt vi kan med tanke på beredskap og sikkerhet, da forventer vi at myndighetene aksepterer at vi driver lovlig og ikke sår tvil om virksomheten, sier Haueng.
– Derfor er jeg ekstra glad for at vi har fått tillatelsen, også på vegne av de rundt 50 menneskene som direkte og indirekte er involvert, og gjør en stor jobb, legger han til.

7 millioner tonn

Norterminal har fem store oljetankere som kommer hver måned, og Lukoil har tre såkalte shuttletankere som kommer til Kirkenes hver tredje dag.
Norterminal har tillatelse til å laste om inntil 14 millioner tonn året rundt. Dette er fordelt på tre millioner tonn skip-til-skip (STS) og elleve millioner tonn med landfast fortøyning (FSO). For 2015 fikk Norterminal tillatelse til en omfordeling og økning på STS fra 3 til 6 millioner tonn.
Totalt for 2015 vil det bli lastet sju millioner tonn.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no