23. okt
RIPER: De er knapt synlige, men de må like fullt fikses. (Arkivfoto: Håvard S. Mækelæ)
 
Fikser hærverk for 125 000 pluss moms
Utskiftingen av de nedripete vinduene på Sandnes skole begynte tirsdag. I mellomtiden fortsetter politiets etterforskning.

Publisert: 04.nov.2016 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Rektor Frode Buarø forteller at det blir arbeid med vindusskifting på Sandnes skole i løpet av denne og neste uke. Reparasjonene kommer litt over to uker etter at omfattende hærverk ble oppdaget på skolen. Noen hadde ripet inn både navn og ukvemsord på vindu rundt om på hele skolen.

Fra teknisk avdeling på kommunen får vi vite at taksten for arbeidet kommer på 125 618 kroner pluss merverdiavgift. Summen er såpass høy fordi alle de ripete vinduene måtte erstattes.

En stor del av summen tas imidlertid via kommunens forsikring. Kommunen må selv ut med en egenandel på 50 000 kroner.

Konsekvenser

I mellomtiden har skolen fokusert på å gjøre det helt klart for elevene at hærverk har konsekvenser for skolen.

- Politiets forebyggende avdeling informerte om hærverk i alle klassene, og vi har snakket om hvor viktig det er å ta vare på ting, sier Buarø.

- Om det er mindre hærverk, som at noen stikker hull på baller ute i skolegården, må vi dekke det. Da må det erstattes, og så går det ut over andre saker som vi eventuelt kunne brukt penger på. Om tingene ikke ødelegges, kan vi i stedet kjøpe nye ting til skolen, fortsetter han.

Heldigvis går ikke dette større hærverket direkte ut over skolens budsjett. Buarø forteller at kommunen dekker det. Men det er ikke småpenger for en kommune med trang økonomi.

- Det påvirker jo oss også, for vi er en del av kommunen, sier rektoren.

Buarø er fornøyd med både politiets og kommunens respons i saken. Han trekker spesielt fram at det gikk fort å begynne utskiftingen av vinduene. Siden hærverket ble oppdaget mandag 17. oktober, har vinduene måttet stå slik de var, med navn og støtende ord rispet inn i dem.

Hærverket har heldigvis ikke vært så synlig. Det var elever som først oppdaget ripene fra innsiden av skolen, siden det meste knapt er synlig fra utsiden.

- Det har vært veldig lite fra elevene om det i mellomtiden, sier Buarø.

Konkrete spor

Politiet har konkrete spor i saken som de følger opp, men har ikke noen fast mistenkte ennå. Førstebetjent Jørgen Holte har tro på at de løser saken, selv om de har litt jobb igjen.

Hva som skjer med de som eventuelt blir tatt for ugjerningen, kommer blant annet an på hvor gamle de er.

- Om de er over 15, kan de ble ilagt straff. Om de er under 15, blir straffesaken henlagt, men vi ønsker likevel å følge opp om invididene, og sikre at den eller de vet at det var galt, og at det ikke skjer igjen, sier Holte.

Konfliktrådet kan sannsynligvis bli involvert i saken.

- Vi ønsker spesielt å involvere konfliktrådet i saker der folk er mindreårige. Om dette er ungdommer som er ustraffet fra før av, ønsker vi å behandle dem mildere, sier politiførstebetjenten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no