15. okt
KULLAGRE: Bilde av brennende kullagre i Kirkenes under tyskernes tilbaketrekning fra Øst-Finnmark. (Foto: Ole Friele Backer)
 
Fikset historisk brannfeil i VGS-bok
Hevdet at absolutt all bebyggelse i Finnmark ble brent av tyskerne. Pinlig, mener historiker Rune Rautio.

Publisert: 23.jan.2017 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Forlaget Cappelen Damm melder om at de retter en feil om finnmarkshistorien i læreboka «Alle Tiders Historie». Boka hadde et avsnitt om gjenoppbygningen av Norge etter 2. Verdenskrig, og der sto det:

«Finnmark og Nord-Troms var fullstendig rasert, all bebyggelse, i alt 12 000 bygninger var brent ned.»

Det finnes flere versjoner av boka som blir brukt i historiefag i den videregående skolen, og alle har denne feilen. I fremtidige opplag vil det i stedet stå:

«Nesten hele Finnmark og Nord-Troms var rasert. Omtrent 12 000 bygninger hadde blitt brent ned.»

- Spesielt pinlig

Den lokale historikeren Rune Rautio synes det er bra at feilen rettes idet SVA tar kontakt med ham. Men han synes også det er spesielt pinlig at slike feiler kommer inn i skolebøkene.

- Vi ser mye rart i andre bøker, men det er spesielt ille når vi ser det i undervisningssektoren. Man vet for lite om krigen i nord og spesielt Øst-Finnmark som frontsone, og brenningen av Finnmark og Nord-Troms. Selv her i nord er det forvirring, og jeg har hørt folk her si at Vardø og Vadsø ble brent av tyskerne, sier han.

Mye spart

For ordens skyld: Tyskerne rakk ikke å brenne noe særlig i Vardø og Vadsø, heller ikke i Hamningberg eller Båtsfjord. Det var skader der, men det er fra krigshandlinger ellers.

- Det er viktig å nevne at når tyskerne drev med den brente jords taktikk i tilbaketrekningen, var det meningen at alt skulle brennes. Men på grunn av krigens gang, var store deler av bebyggelsen spart, forteller Rautio.

Noe av Kirkenes og Sør-Varanger brant, men tyskerne rakk ikke å brenne så mye øst for Neiden. Der var det imidlertid en hel del kamphandlinger som ødela bebyggelse.

Historiebok-feilen ble oppdaget av vardøværing Andreas Jomisko Haukenes i oktober, og journalist Dan Tore Jørgensen i Vardø-avisa Østhavet tok kontakt med forlaget. Cappelen Damm beklaget feilen til avisa.

Forklaringen fra forlaget var da at formuleringen var en overdrivelse.

- Bakgrunnen er at et omfattende og dramatisk historisk hendelsesforløp skulle formidles i et kort avsnitt, men det er selvsagt beklagelig at beskrivelsen fikk den bastante formen den fikk, sier Martin Austnes i Cappelen Damm.

Meldingen om rettelsen kom i november.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no