14. okt
Passasjerfly i Finnmark og Nord-Finland opplevde tap av GPS-signaler under NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Martin Gramnæs
 
Finland krever svar fra Russland etter GPS-forstyrrelser under NATO-øvelse
Finlands utenriksminister har bedt om et møte med Russlands ambassadør til Finland for å snakke om de antatte GPS-forstyrrelsene under Trident Juncture.

Publisert: 17.nov.2018 10:18
Oppdatert: 17.nov.2018 10:18

Utenriksminister Timo Soini sier fredag at de ønsker svar fra Russland om GPS-forstyrrelsene under NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge og har derfor invitert ambassadør Pavel Kuznetsov til et møte.

Møtet mellom Soini og Kuznetsov er mandag.

– GPS-forstyrrelsene kom fra Russland, og vi reagerer deretter. Dette er en alvorlig sak, og forstyrrelsene påvirker den sivile lufttrafikken. Vi skal ikke tone det ned, sier Soini til avisen Helsingin Sanomat.

Barents Observer skrev i begynnelsen av november at passasjerfly i Finnmark hadde opplevd tap av GPS-signaler. Også fly nord i Finland opplevde ustabile GPS-signaler.

Det norske forsvarsdepartementet bekreftet tidligere denne uken at Russland forstyrret GPS-signalene mens Trident Juncture pågikk. Også det finske forsvarsdepartementet har bekreftet det samme. Det var, ifølge forsvarsdepartementet, russiske bakkestyrker på Kolahalvøya som forstyrret signalene.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa mandag denne uken at Russland ikke står bak forstyrringen av GPS-signalene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no