18. okt
 
Finnene drømmer om ny korridor til Ishavet
Det lokale næringslivet utfordres til å komme med innspill til fremtidens transportløsninger, og i Finland lobbes det for jernbane til Kirkenes. (Se video!)

Publisert: 27.mar.2014 15:18
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Finske interesser pusher på for å bygge jernbane fra Rovaniemi til Kirkenes, for å kunne frakte mineraler via den nordlige sjørute.
På norsk side skal et større utredningsprogram i gang.
Skal utvikling av flyplassen også være med?
Hva med lokalisering av stamnetthavna?
Og bør en jernbanetrase være med?
Det er blant de sentrale spørsmålene når mandatet til KVU-en (Konseptvalgutredningen) skal utformes.

– Tidsskjemaet er tett. Så nå gjelder det å ikke sove i timen, da går toget. Det vi ikke spiller inn av viktige ting, kommer heller ikke med, kommenterte leder for Kirkenes Næringshage, Terje Meyer, etter en orientering fra regionveisjef Torbjørn Naimak tirsdag.
Samferselsdepartementet har bedt Vegdirektoratet gi i oppdrag til Statens vegvesen å lage en Konseptvalgutredning (KVU) for E6 Kirkenes-Høybuktmoen. Hovedproblemstillingen er å avklare behov for nye vei og infrastrukturløsning inn mot - og i - Kirkenes.

Avdekke behov

Direktoratet er også bedt om å avklare om eventuell utvikling av lufthavnen, lokalisering av stamnetthavna og mulig fremtidig jernbanetrase bør inngå i utredningsarbeidet.
– Vi er nå inne i en fase med dialog og avdekking av behov før utforming av det endelige mandatet, forklarte regionveisjef Torbjørn Naimak etter tirsdag å ha holdet et samrådingsmøte med Sør-Varanger kommune, fylkeskommunen og statlige transportetater.
Naimak holdt altså også et møte om saken med Kirkenes Næringhage.
Regionsveisjefen karakteriserte Kirkenes KVU-en som noe spesiell.
– Andre steder er det konkrete utfordringer som køer eller andre miljøutfordringer. Her blir det mer å se på ulike utviklingsscenarier og hva det betyr for transportløsningene.

Historisk
KVU-en skal ha med både kortsiktige og langsiktige mål, og danner også grunnlag for Nasjonal Transportplan for 2018 og fremover.
Ordfører Cecilie Hansen i Sør-Varanger kommune karakteriserer det som historisk at Kirkenes får en salig KVU.
– Det betyr at det er en stor vilje til utvikling av Sør-Varanger og at staten vil være med og være pådriver. Vi ønsker å bidra alt vi kan, med faglig bistand, støtte og innspill for å gjøre denne til en suksess.
En KVU er en faglig statlig utredning i tidlig fase for store prosjekter, strekninger og for transportsystem i byområder.
Den skal være ferdig i 2015, og mandatet skal være klart innen 1. mai i år. Med i arbeidet er kommune, fylkeskommune og alle transportetatene, som Kystverket, Avinor og Jernbaneverket.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no