15. okt
HJELP: Politimester Ellen Katrine Hætta skulle fått hjelp før, slår Storskog-rapporten fast.
 
Finnmark politidistrikt får medhold
Storskog-rapporten erkjenner langt på vei at Finnmark politidistrikt skulle vært styrket på et tidligere tidspunkt. Politimester Ellen Katrine Hætta håper at Politidirektoratet tar lærdom av rapporten.

Publisert: 06.aug.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Rapporten er kalt «Den langsomme krisen - asylankomster over Storskog grensepasseringssted – erfaringer fra høsten 2015».

– Først og fremst synes jeg det veldig positivt at Politidirektoratet har tatt initiativet til en slik evaluering. Etter min mening så viser det at man ønsker å lære. Når det er sagt så trekker denne rapporten frem mange gode læringspunkt som blant annet rollebevissthet, ansvar og beredskap, sier Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta til NRK.

Frustrasjon

Politiet har tidligere uttrykt frustrasjon over Justisdepartementets håndtering av asylsituasjonen, utilsetrekkelig kunnskap om lokale forhold i Øst-Finnmark og at det tok for lang tid før Politidirektoratet forsto alvoret i situasjonen. Storskog-rapporten underbygger denne frustrasjonen.

– Alle som jobber med beredskap, og er opptatt av beredskap, vet at en felles situasjonsrapport er viktig. Denne rapporten peker på at man ikke oppnådde det tidlig nok. Det er beklagelig, men jeg håper man tar lærdom av det, sier Hætta til NRK.

Hun håper at Politidirektoratet lytter neste gang de får en varsling fra en politimester.

Fantes ressurser

Rapporten viser også at det fantes ressurser til å sette inn ekstra mannskap i Øst-Finnmark, men at disse ikke ble brukt.

«Det ble ikke gitt ekstra ressurser til distriktet, selv om det i varslingen ble nevnt eksplisitt at distriktet hadde "store problemer med å håndtere den økte strømmen av asylsøkere"». Politidirektoratet nektet tidligere å offentliggjøre rapporten og vil ikke kommentere innholdet i den før til høsten, da det kommer en sammenstilling av rapporter.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no