18. okt

– Prosessvarsel er et nødvendig tiltak for å synliggjøre overgrepet mot folket i Finnmark, sier Remi Strand (Ap). Arkivfoto
 
Finnmark vil delta i sammenslåing, men varsler mulig søksmål mot staten
Fylkestinget i Finnmark valgte torsdag medlemmer til fellesnemnda som skal forberede sammenslåingen med Troms og varslet samtidig et mulig søksmål mot staten.

Publisert: 14.des.2018 11:26
Oppdatert: 14.des.2018 11:25

Arbeiderpartiet, som nær har flertall i fylkestinget, stemte for første gang for å delta i fellesnemnda. Det første møtet skal holdes allerede mandag i Tromsø, som blir fylkeshovedstad i et sammenslått Finnmark og Troms fylke.

Stridsøksa er likevel ikke lagt helt bort. Fylkestinget vedtok nemlig også å sende et prosessvarsel om et mulig søksmål mot staten for å få opphevet sammenslåingen med Troms. Flertallet med Ap, Sp og SV mener det er tvilsomt om Stortinget fattet et lovlig vedtak da det ble besluttet å slå sammen de to nordligste fylkene.

– Et overgrep

Den borgerlige opposisjonen i fylket mener trussel om søksmål er spill for galleriet og unødig pengebruk når fylkestinget samtidig går inn for å starte prosessen i fellesnemnda.

Aps gruppeleder i fylkestinget, Remi Strand, ser annerledes på det:

– Prosessvarsel er et nødvendig tiltak for å synliggjøre overgrepet mot folket i Finnmark, når fylket tvangssammenslås med Troms etter stortingsvedtak av Høyre, Frp, KrF og Venstre, sier Strand i en SMS til NTB.

Fikk like mange

Tidligere torsdag etterkom kommunal- og regionalminister Monica Mæland (H) ønsket fra begge fylkene om å gi Finnmark og Troms like mange representanter i fellesnemnda. Hun la dermed bort den gamle forskriften som ut fra folketallet ga 19 representanter til Troms og 9 til Finnmark.

Den vedtatte sammenslåingen har i lang tid skapt stor uro, og et flertall av finnmarkingene som deltok i en folkeavstemning tidligere i år, sa nei. Finnmark fylkesting har helt fram til nå nektet å velge medlemmer til fellesnemnda som skal forberede sammenslåingen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no