7. des
TREKKPLASTER: Morten A. Straøksnes blir en av trekkplastrene til Finnmark internasjonale litteraturfestival i Kirkenes i november.
 
Fire nye aktører til litteraturfestivalen
En Brageprisvinner, en islending, en debutant og en illustratør er fire stikkord for fire nye aktører som kommer til litteraturfestivalen i Kirkenes i november.

Publisert: 25.feb.2016 17:28
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

Finnmark internasjonale litteraturfestival arrangeres i Kirkenes fra 16. til 19. november. Nå har festivalen fått ny nettside, «finnlitt.no», der Jenny Løvlie fra Vadsø har laget festivalens nye profilbilde. Dette er et litterært kart over Finnmark, med referanser til litteratur og populærkultur. På kartet ser man blant andre Ellisif Wessel, Moby Dick, Mummi og hekser på Domen.

– Kartet viser at dette er en litteraturfestival spesielt for og fra Finnmark, sier kontaktpersonen for festivalen i Finnmark fylkeskommune, Sunniva Knutsen.

Tema for litteraturfestivalen er «Mentalitet». Temaet er tegnet inn i bildet, man kan se elementer som former og påvirker finnmarkinger, som nærhet til Russland og Finland, reinsdyr og Hurtigruten.

I alt er tretten aktører nå klare for litteraturfestivalen.

Morten Strøksnes

Morten Strøksnes, Kirkenes` egen Brageprisvinner, er en av de som kommer til festivalen. Han skrev i fjor «Havboka», som raskt ble solgt til en rekke land og fikk Brageprisen for årets beste norske sakprosa. Undertittelen på boka er «Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider».

Strøksnes forteller den begivenhetsrike historien om fire forsøk på å fange håkjerring i Vestfjorden. Et forsøk for hver årstid. Her undersøkes havet gjennom historie, fortellinger, vitenskap, poesi og mytologi. All kunnskapen i boka er spekket med, gjør den til en formidabel opplevelse, og ikke minst er det et portrett av Nord-Norge. En samtale med Strøksnes er lørdag 18. november.

Jón Kalman Stefánsson

Dette er en av Islands beste forfattere. Han har blitt nominert til en rekke litteraturpriser, flere ganger til Nordisk råds litteraturpris, senest i 2015 med romanen «Fiskene har ingen føtter».  I et intervju fortalte Stefánsson at romanen handler om leting, om en nasjon på flukt fra å se seg selv i øynene, og leting etter identitet.

– Hvem er vi egentlig, og hvem vil vi gjerne være? Forteller vi kanskje aldri hele sannheten og blir derfor aldri hele mennesker? Kan dette fortelle noe om den islandske mentaliteten?

Jón Kalman Stefánsson samtaler med Marit Lindqvist og deltar i programposten «Nordisk mentalitet».

Triologien om Gutten; Himmelrike og helvete (2010), Englenes sorg (2011) og Menneskets hjerte (2013) er kanskje hans mest kjente bøker, der poesi og prosa blandes.

Maja Lunde

Hun utga sin første roman for voksne, «Bienes historie» høsten 2015 og fikk gode kritikker. Romanen vant Bokhandlerprisen og fikk gode kritikker. Rettighetene til boken er solgt til en rekke land. «Bienes historie» skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk og til en framtid hvor biene er døde. I bunnen ligger tre sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn, og om menneskenes sårbarhet.

Lunde har skrevet barnebokserien om «Verdens kuleste gjeng», en norsk humorbokserie for barn i alderen 8-100.  Serien er en bestselger, og sammenlignes med «En pingles dagbok» og «Dustedagbøkene». «Verdens kuleste gjeng» beskriver lesernes egen norske hverdag, som tacofredag, nasjonale prøver og søndagstur i skogen, ikke high school, lockers og prom night. Det har kommet tre og en halv bøker i serien. Den siste er en bok stappfull av tegnemoro, der Verdens kuleste gjeng deler sine beste triks. «Latter fører til mer lesing» mener Lunde.

Hanne Sigbjørnsen

Hun er bedre kjent som Tegnehanne, og har illustrert serien. Tegnehanne er 25 år, sykepleier og illustratør. Hennes underfundige betraktninger av hverdagslige situasjoner har blitt en av landets mest leste blogger.
Lunde og Sigbjørnsen skal under litteraturfestivalen ha et stort show for barneskoleelever i Kirkenes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no