14. okt
BILTRANSPORT: Narkotransporten foregikk blant annet i bilbatteri. (Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
Fire og et halvt års fengsel for narko-dømt fra Sør-Varanger
Fire av fem personer ble dømt i Finnmarks største narkosak. Hovedmannen fikk ti år, blant annet basert på Sør-Varanger-mannens forklaring.

Publisert: 23.nov.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Fredag, etter tre uker i retten, kom dommen mot fem personer fra Litauen og Finnmark i Nord-Troms tingrett.

De fem sto tiltalt for å ha vært involvert i distribusjon av til sammen 13,4 kilo amfetamin og mellom 14 og 25 kilo hasj rundt om i Finnmark mellom 2011 og 2015. Amfetaminen ble blant annet transportert i bilbatterier, støtdempere, flasker høyttalere.

Av de fem, var tre bosatt i Alta og to i Sør-Varanger. En altaboer som opprinnelig er fra Litauen var pekt ut som hovedmann i saken, da han styrte både overlevering av stoff og pengetransport ut av landet. Han ble dømt til fengsel i ti år, og fikk inndratt 3,5 millioner kroner og en bil.

Verst for mannen

De to fra Sør-Varanger, en mann og en kvinne, ble dømt for hver sin del av saken.

Verst var det for mannen, som blant annet ble dømt for å ha distribuert minst 3,2 kilo amfetamin og 1,7 kilo hasj i Øst-Finnmark. Han ble dømt til fire og et halvt års fengsel, og får inndratt en halv million kroner.

Kvinnen fra Sør-Varanger var involvert i transport av penger fra narkotikasalget til Russland. Hun fikk 176 timer samfunnsstraff.

En altaværing ble dømt til fengsel i sju år, og må betale en million kroner.

Den eneste som ble frikjent var den andre litaueren i saken. Han nektet all skyld for å ha transportert 500 000 kroner fra narkosalg til Russland. Flertallet i retten frifant ham siden de ikke kunne bevise at han hadde transportert noen penger.

Viktig forklaring

Mannen fra Sør-Varanger forklarte selv at han fikk tak i 8,5 kilo amfetamin over en periode på fire år, hvorav to av kiloene var fra andre litauere enn hovedmannen i denne saken. Han solgte videre minst 3,2 kilo av dette, lagret to kilo ved en hytte utenfor Kirkenes, og brukte resten selv.

Retten ville normalt sett dømt mannen til åtte års fengsel. Men de påpekte at de ikke ville kunne dømt ham for så mye narkotika uten hans egen tilståelse.

Hans forklaring var også viktig for å få dømt hovedmannen for amfetaminsalg. Litaueren innrømmet alt hasjsalget etter å ha blitt konfrontert med bevis, men hevdet å bare ha solgt 300 gram amfetamin. Litaueren ble til slutt dømt for alle 13,4 kiloene.

Sør-Varanger-mannen mente seg samtidig tvunget inn i deler av narkosalget. Han forklarte blant annet hvordan han og familien hadde blitt truet om han ikke betalte, etter at han hadde blitt frastjålet en god del penger og stoff mens han sonet en annen dom. Retten mente imidlertid at han var en «garvet mann i narkotikabransjen».

- At han på grunn av narkotikahandelen sin har viklet seg inn i problemer fordi han ikke greide å gjøre opp for seg, og deretter forsøker å løse dette med å selge enda mere amfetamin, er noe han får ta ansvaret for selv, konstaterer tingretten.

Pengehenting

Kvinnen i saken hadde hentet penger hos mannen fra Sør-Varanger, for så å levere dem til sjåfører som skulle til Russland. Ved en anledning reiste hun også selv med penger som ble levert i Murmansk, direkte til hovedmannen fra Litauen/Alta.

Kvinnen leverte totalt 100 000 kroner, og retten mente det var klart at hun visste det var penger fra amfetaminsalg. Hun fikk imidlertid lavere straff enn resten, fordi hun ikke var direkte involvert i narkosalg eller oppbevaring - og fordi hun også kom med full tilståelse allerede i politiavhør.

Én vil anke

Det er fremdeles ikke bekreftet om noen av partene kommer til å anke dommen fra Nord-Troms tingrett. Ut fra signalene han har fått fra de dømte, mener imidlertid statsadvokat Torstein Lindquister at saken kan gå videre.

- Men vi har ikke fått endelig tilbakemelding ennå. Selv får vi vurdere om vi aksepterer frifinnelsen av kvinnen. Vi registrerer at det er en dommer som var uenig i frifinnelsen hennes, sier Lindquister.

Nettavisen iFinnmark skriver at den norske altaværingen kommer til å anke saken.

Ingen av forsvarsadvokatene som SVA har vært i kontakt med har rukket å drøfte saken ordentlig med klientene sine.

Sverre Sjøvold er en av advokatene som representerer litaueren som er utpekt som hovedmann. Han vil gå igjennom saken med klienten sin på onsdag, og da vil han vite mer om de kommer til å anke.

Sør-Varanger-mannens advokat, Arne Donald Andersen, forteller at mannen har tatt betenkningstid.

Sør-Varanger-kvinnens advokat var ikke tilgjengelig mandag.

Etterforsket siden 2014

Narkosaken er den største som har vært i Finnmark, så langt statsadvokat Torstein Lindquister kjenner til.

Rettspapirene har et sammendrag av etterforskningen. Den startet med skjult etterforskning i november 2014, da politiet i Øst-Finnmark begynte å spore kommunikasjonen til mannen fra Sør-Varanger. Dette var såkalt kommunikasjonskontroll, som kan involvere avlytting og sporing av aktivitet på internett.

De merket mistenkelig kontakt med kvinnen i saken, og derfra kom de frem til han som skulle vise seg å være hovedmannen, en litauisk mann bosatt i Alta.

Det ble etterhvert til et samarbeid mellom politiet i Øst-Finnmark og Vest-Finnmark. Politiet foretok kommunikasjonskontroll også av hovedmannen, og av en altaværing som han hadde mye kontakt med. Igjennom det og spaning, fant de frem til den femte personen i saken, litaueren som til slutt ble frikjent i saken.

Altaværingen ble tatt med stjålet snøscooter og flere spor etter narkotikasalg i en kontroll i mars 2015. Men den skjulte etterforskningen og spaningen fortsatte fram til juni 2015.

Da ble alle fem arrestert, og åpen etterforskning ble satt i gang.

Store deler av amfetamindommene baserer seg på vitnemål fra de som selv er involvert i saken, da politiet manglet fysiske bevis på nøyaktig hvor mye som hadde blitt solgt og transportert.

Straffen for de dømte kunne blitt noe strengere. De sto nemlig også tiltalt under straffeloven paragraf 60 a, som handler om aktivitet i en organisert kriminell gruppe.

Retten mente det var åpenbart at hovedmannen sto i ledtog med andre som fraktet stoffet inn. Men retten mente ikke at det var noen nærmere tilknytning mellom hovedmannen og de som solgte stoffet i vest og i øst. Og de hadde ikke bevis nok til å kunne dømme hovedmannen selv for organisert kriminalitet.

Likevel påpekte retten at det ikke hadde stor betydning for straffen at de ikke ble dømt for organisert kriminalitet, siden det var mye annet i saken som skjerpet straffene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no