6. des
GEHØR: Ordffører Cecilie Hansen og rådmann Nina Bordi Øvergaard fikk gehør for sin redegjørelse om bruk av Fjellhallen som transittmottak for syriske flyktninger.
 
Fjellhallen blir transittmottak
Formannskapet har vedtatt at Fjellhallen skal brukes som transittmottak for syriske flyktninger som kommer over Storskog.

Publisert: 14.sep.2015 20:14
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Det var under et ekstraordinært møte mandag ettermiddag at formannskapet mot en stemme vedtok å gå i forhandlinger med Utlendingsdirektoratet (UDI) om å ta i bruk Fjellhallen som transittmottak. Den ene stemmen tilhørte uavhengig representant, Agnar Jensen.

Tre dager

Totalt vil det bli satt ut 150 senger inne i Fjellhallen. Her skal det være registrering, helsesjekk og bespisning. Hver flyktning skal ikke bo mer enn tre dager i Fjellhallen. UDI har sagt at transittmottaket vil holde til i Fjellhallen fram til jul, da de klimatiske forholdene er slik at det blir for kaldt å fortsette.
Sør-Varanger kommune satte fredag ned en beredskapsgruppe som nå er i arbeid. Rådmann Nina Bordi Øvergaard skal nå i forhandlinger med UDI om etableringen av transittmottaket.

En kriseledelse med Solbjørg Mikkola fra Flyktningetjenesten som leder og med Herman Bjørhusdal som mottaksleder er satt ned. Kommuneoverlege Mona Søndenå er også medlem av dette rådet.

– Det er helt klart at kommunens økonomi ikke skal belastes som en følge av dette. UDI dekker alle utgifter hundre prosent, sier Bordi Øvergaard.

Kosovo-krisen

Erfaringene fra Kosovo-krisen i 1999, der det ble etablert en luftbro fra Makedonia og med mottak i Fjellhallen, ble også diskutert i Formannskapet.

– Den gang tok vi i mot seks fly, 947 personer i den knappe måneden mottaket varte. Vi har god erfaring med dette og har tatt fram det samme planverket denne gang, sier Mikkola.

Omfanget denne gangen vet ingen. På det meste har det kommet 19 syriske flyktninger over Storskog.

– Noen dager kommer det mer, andre dager færre. Men vi har valgt å ta i mot henvendelse fra UDI med åpne armer. UDI antyder at det foreløpig ikke vil ha samme volum som Kosovo-krisen. Men det er vanskelig å spå. Dette endrer seg hele tiden, sa ordfører Hansen.

Brukerne

Uavhengig representant, Jensen, talte brukerne av Fjellhallen sin sak i sitt innlegg i formannskapet mandag.

– Dette vil gå utover idrettslagene som bare har Fjellhallen å drive idretten sin, sa Jensen. Han stilte også spørsmålstegn ved luftkvaliteten i Fjellhallen og ba om at dette ble undersøkt nøye før transittmottaket etableres.

– Å finne alternative treningsmuligheter er det minste problemet i denne saken, sier Hansen.
Hun og resten av ledelsen lovet at brukerne nå skal bli informert om det som skjer på en skikkelig måte.

Flere av representantene lurte på om det var vurdert andre lokaliteter for transittmottak. Turisthotellet og Vestleiren på Høybuktmoen ble nevnt.

Både ordfører Hansen og rådmann Bordi Øvergaard sa at begge stedene var sjekket og funnet uhensiktsmessig.

– På nåværende tidspunkt tilfredsstiller ikke Turisten kravene til UDI. Her er ikke kjøkken, en del av hotellet er leid ut og tilbakemeldingen fra Rica eiendom er at dette ikke er noe å gå videre på nå. Dette betyr at det kun er Fjellhallen som oppfyller de krav som settes, sier Bordi Øvergaard.

– De er heller ikke i nærheten av de størrelser som etterspørres, supplerte Hansen.

Oppfyller krav

Rådmannen understreket også at kommunen har bedt Barentshallene om å priotere barn og unge når det gjelder å finne andre treningsfasiliteter.

– Fjellhallen oppfyller alle krav og ønsker i forhold til mottak, registrering fra politi, UDI, kommune og helseundersøkelser. Vi ønsker å ta i mot flyktningene på en god måte og det får vi gjort her, sier Mikkola.

Både Monica Hauge Stiansen (Frp), Kurt Wikan (Sp), Tove Alstadsæter (H), Erik Kalliainen, Linda Beate Randal, Lena Norum Bergeng og Anita Brekken (Ap) ytret at de stiller seg fullt bak bruken av transittmottak i Fjellhallen.

– Jeg er varm og glad over henvendelsen fra UDI. Det er greit at vi får utfordringer, blant annet med idrettslag som må trene andre steder, men det humanitære og menneskelige må framheves, sier Randal.

Bente Larssen, som representerer Fylkesmannen i Finnmark, sa at de som er på transitt her sendes videre til mottaksplasser sørpå.

– Totalt er det etablert 1500 mottaksplasser i region nord, sier hun.

Rigges nå

Nå går kommunen i forhandlinger med UDI i løpet av uken. Representanter fra UDI vil komme til Sør-Varanger torsdag.

– Vi er veldig glad for muligheten til å få bruke Fjellhallen som transittmottak igjen. Det gikk bra i 1999 og jeg er sikker på at det vil gå bra denne gang. Her er også flinke folk, så dette skal nok gå bra, sier regiondirektør Bjørn Alf Fridfeldt i UDI. Både han og kommunen sier at forhandlingene er rene formaliteter.

– Vi starter riggingen av transittmottaket omgående, sier han. Også han understreker at det er Fjellhallen som er best egnet.

– Men det kan være muligheter for såkalte tilleggsmottak. Og her kan Turisthotellet være aktuelt, sier han.

Administrerende direktør Gisle Evensen i Rica eiendom sier at de står klar til å la Turisthotellet være tilgjengelig i en prekær situasjon.

– I lys av en eventuell framtidig prekær situasjon. Kirkenes med et større permanent antall vil vi ikke avvise at vi må ta et samfunnsansvar på gitte vilkår med hensyn til å leie ut Turisten. Vi tror alle i Norge bør forberede seg på en felles dugnad for å hjelpe til, sier Evensen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no