15. okt
KLAR: Ordfører Cecilie Hansen står klar til å ønske de første syrerne velkomne til Fjellhallen.
 
Fjellhallen klar for mottak og omsorg
Klokken ni torsdag morgen flytter de første syriske flyktningene og asylsøkerne inn i Fjellhallen.

Publisert: 23.sep.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Tirsdag skrev Sør-Varanger kommune og Utlendingsdirektoratet (UDI) under en avtale om transittmottak. Onsdag ettermiddag åpnet ordfører Cecilie Hansen dørene for å vise fram Fjellhallen, slik den framstår bare noen timer før mottaket er klart.

Seks måneder

Avtalen innebærer ingen utgifter til transittmottak for kommunen og er skrevet under for seks måneder. Dette betyr at Fjellhallen blir transittmottak for syriske flyktninger ut mars.

– Opprinnelig var henvendelsen at UDI hadde behov for et mottak fram til jul. Dette er en sak som forandrer seg fra time til time og når UDI så behovet strekke seg lengre enn jul, så avtalen er gjort for seks måneder. Hva som skjer innen den tid, om den blir ytterligere forlenget, kan vi ikke si noe om nå. Vi er godt fornøyd med avtalen. Kommunen har ikke noen utgifter og dette vil ikke på noen måte gå ut over tjenestetilbudet vårt, sier Hansen.

Det har vært et varierende antall flyktninger som har kommet til Sør-Varanger over Storskog de siste dagene. Ifølge stasjonssjef Hans Møllebakken ved Kirkenes politistasjon er det mellom ti og 20 flyktninger som vil flytte inn i Fjellhallen når det åpner ved ni-tiden torsdag morgen.

Senger

Totalt er 150 senger på plass i den innerste delen av Fjellhallen. I den delen som er nærmest gangen skal det foregå bespisning. Sør-Varanger kommune jobber med å få på plass en avtale om levering av kald-mat. Onsdag fikk pressen ta hallen nærmere i øyesyn, men kun med adgang oppe på galleriet.

– Når vi åpner torsdag er galleriet avstengt, naturlig nok. Beboerne har rett til et privatliv, som oss andre. Røde Kors vil foreta en siste finish på soveområdene onsdag kveld, sier mottaksleder Hermann Bjørhusdal.

Sengeavdelingen er delt inn i seks seksjoner, med 25 senger i hver seksjon.

– Hver enkelt beboer får med seg sitt eget sengetøy, sier Bjørhusdal.

I spiseavdelingen vil hver enkelt få med seg egne porsjonspakker. På bordet vil det til enhver tid stå varmt og kaldt vann og kaffe.

– Vi vil også jobbe knallhardt for å unnga diare. Det er en av grunnene til at vi unngår varmt vann. Det står også 20 sprit-dispensere ute til bruk.

Som smurt

Under omvisningen onsdag var både Bjørhusdal, Hansen og Solbjørg Mikkola, som har vært ansvarlig for oppbyggingen av mottaket, at kommunen gjør jobben som driftsoperatør for staten.

– Alt har gått etter planen. Vi har møtt en enorm velvilje fra folk og næringsliv som har ønsket å hjelpe og bidra, sier de.

– Når vi har sagt hopp, så har de hoppet, sier Bjørhusdal.

Totalt vil kommunen har turnusordning på fire og fire ansatte, døgnet rundt. UDI vil ha egne folk som skal stå for helsekontroll og registrering. Hver avflyktningene vil få tre-fire dager i Fjellhallen, før de reiser videre til mottak eller direkte bosetting andre steder i de tre nordligste fylkene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no