21. okt
BOSTED: Fjellhallen var midlertidig boplass for mange av asylsøkerne som kom over Storskog høsten 2015. (Arkivfoto: Tor Sandø)
 
Fjellhallen til retten i januar - Vestleiren til advokatene
Rettsdatoene er klare for den ene av to pengekrangler mellom kommunen og UDI. Og nå går Vestleiren-utgiftene også mot rettssalen.

Publisert: 25.nov.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Sør-Varanger kommune og Utlendingsdirektoratet (UDI) skal på meklingsmøte i Oslo tingrett mandag 30. januar. Der skal de gjøre et siste forsøk på å komme til enighet om kommunens regning fra da Fjellhallen ble konvertert til mottakssenter for asylsøkere i fjor høst.

Kommunen og UDI har kranglet om summen i hele år.

Om de ikke klarer å komme til enighet 30. januar, er det satt av fire dager til rettssak fra 6. mars. Det informerer presserådgiver Vibeke Schjem i UDI.

Ordfører Rune Rafaelsen kaller fortsatt saken uverdig.

- Vi håper meklingen gir resultater, at de gjør opp for seg, sier han.

Vestleiren

Samtidig som kommunens Fjellhallen-regning har blitt forberedt til rettsbehandling, har det gått brev mellom kommunens advokater og UDI angående kommunens arbeid i Vestleiren. Også der krever kommunen mer penger enn det UDI ønsker å betale, og forsøk på å få enighet utenfor rettssalen har ikke ført frem.

Dermed blir også Vestleiren-saken sendt til retten, ifølge Rafaelsen.

- Jeg vil ikke prosedere på forhånd, så vi må komme tilbake til videre kommentarer på den saken, sier han.

Det er så langt ikke satt noen rettsdato for Vestleiren-saken så vidt Rafaelsen vet.

Til Fylkesmannen

Sør-Varanger kommune mener at UDI skylder dem 2,39 millioner mer enn de betalte for Vestleiren-arbeidet. Dette er penger som kommunen blant annet brukte på helsetjenester til asylsøkere, i forbindelse med ankomstsenteret der.

Av den ekstra summen, ønsker UDI bare å betale for fibergraving, altså omtrent en halv million. De viser til at kommunen ikke har skriftlig kontrakt for arbeidet. Kommunen mener det er gjort muntlige avtaler.

Advokatfirmaet Schjødt sendte brev til UDI 28. oktober, der de foreslo å ta Vestleiren-saken til mekling hos Fylkesmannen.

De viser til at det blir billigere for begge partene enn å ta saken til domstolene, og til Fylkesmannens lokalkunnskaper og kunnskap om tilskuddene og helseordninger.

UDI sa nei.

- SVK har gjennom Deres brev foreslått å be Fylkesmannen i Finnmark «om bistand til å løse tvisten». UDI har vanskelig for å se at det foreligger en tvist i egentlig forstand så lenge det er så opplagt at det ikke er inngått noen avtale, skriver direktoratet.

Fjellhallen-saken dreier seg om 8,2 millioner kroner pluss rente. Der mener UDI at kommunen blant annet har tatt for mye leie for hallen, og for mat til asylsøkerne. Kommunen står på at det er reelle utgifter som kommunen har hatt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no