10. des
TAR HVILEÅR: Som regel blomstrer rognen annenhvert år, forteller Ole Billing Hansen, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
 
Fjorårets varme gir årets blomsterflor
Rognetrærne i Sør-Varanger har hatt på seg finstasen i år – det er trolig takket være fjorårets varme sommer.

Publisert: 21.jul.2014 10:23
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Som regel har rognetreet vekselbæring. Dette vil si at treet blomstrer og bærer frukter annenhvert år, forteller Ole Billing Hansen, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

– Dette henger sammen med værforholdet året før trærne blomstrer. For disse blomsteranleggene blir anlagt året før blomstringen. Dermed vil en god og varm sommer, gi større sjanse for blomstring året etter, forteller Hansen.

Ettersommeren avgjør

Regelen om blomstring annen hvert år, gjelder ikke hundre prosent. Klimapåvirkning er blant annet en faktor som spiller inn, forteller professoren.

– Hvordan dette er i Nord-Norge, skal jeg ikke si for sikkert. Men kanskje tidsrommet mellom blomstringen er større der, på grunn av kjøligere temperaturer og dårligere forhold i perioden blomsteranleggene settes, sier Hansen.

Sør i Norge settes blomsteranleggene i august. Anleggene overvintrer i rognens vinterknopper, og springer ut forsommeren året etter, forteller han.

Det finnes flere forklaringer på fenomenet vekselbæring. En av dem, er at rognetreet bruker mye ressurser på blomster og frukter. Etter et år med blomstring, er det kanskje ikke ressurser nok til et nytt år med blomster og frukt. Og dermed hvilker rognen året etter, forklarer Hansen.

– Her i Sør-Varanger har det vært mye rogneblomster denne sommeren. Henger dette da sammen med en varm sommer i fjor?

– Det høres ut som en veldig riktig teori. For det er forholdene på ettersommeren som i stor grad avgjør hvor mye blomsteranlegg som settes ut.

Ubehagelig lukt

Lukt på rogneblomstrene, tipser Hansen:

– Jeg vet ikke hvordan det er i Nord-Norge, men her i Sør-Norge utskiller rogneblomstrene en spesiell duft – en ubehagelig lukt.

Dette er stoffer blomsten skiller ut for å lokke til seg insekter, som pollinerer blomstene, forteller han.

– Dette med lukten er litt morsomt, for dette er noe som er ganske typisk for blomstrene i Sorbus-slekten, som rognen inngår i.

Rogn har vært brukt i hager og andre grøntanlegg i lang tid, skriver Hansen i en artikkel om rogn, publisert på Norges miljø- og biovitenskapelige universitets nettsider.

Det markedsføres en rekke frøkilder tilpasset ulike deler av landet, fra Jæren i sør til Pasvik i nord, opplyser han i saken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no