6. des
OVERRASKET: Thomas Nilsen sier han ble overrasket over kritikken fra Russlands generalkonsul.
 
Flengende kritikk av redaktør
Russlands generalkonsul i Kirkenes hudflettet Barents Observers redaktør fra talerstolen under helgens årsmøte i Barents Press International.

Publisert: 29.apr.2014 19:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Foran de 140 journalistene og journaliststudentene fra Barentsregionen kom Mikhail Noskov med et sterkt angrep på Barents Observer. Diplomaten navnga redaktør Thomas Nilsen og ga tydelig uttrykk for misnøye med en kommentar Nilsen har skrevet om Ukraina-konflikten og hvordan den kan påvirke Barentssamarbeidet.
Noskov reagerte både på ordvalg, og også den spesielle eierstrukturen til nettstedet.
– Kanskje det er uriktig av meg å ta dette opp, sa generalkonsulen og forklarte det med at han hadde blitt sterkt berørt av kommentaren.

Navneskifte

Mikhail Noskov understreket at BarentsObserver oppfattes som et organ for Barentssekretariatet. Nettstedet er offentlig eid, og Noskov mente det kan tolkes til at det som skrives er et uttrykk for synet til det offisielle Norge.
Noskov mente også at et navneskifte er på sin plass, fra Barents Observer til Russia Observer.

Redaktør Thomas Nilsen repliserte umiddelbart at han kunne forsikre generalkonsulen om at ingen instruerer noen om hva som skal skrives i Barents Observer. Han oppfordret også generalkonsulen til å skrive en kommentar om sitt syn.

På twittermeldinger fra årsmøtet vakte uttalelsene stor oppsikt, og det rauset inn med kommentarer. Blant annet at det nok er ulikt syn i Norge og i Russland om hva som er en avis.
Barents Observer redigeres ikke etter Redaktørplakaten og er heller ikke omfatte av Pressens Faglige Utvalg, pressens selvjustisordning. De ansatte følger imidlertid Vær Varsom-plakaten.
Thomas Nilsen, redaktør i BarentsObserver, understreker i etterkant at han i paneldebatten umiddelbart etter Noskovs innlegg tydelig sa at: «BarentsObserver ikke er noe uavhengig media, men eid og driftet av Barentssekretariatet som igjen
er eid av Nordland, Troms og Finnmark Fylkeskommuner».
Sør-Varanger Avis var tilstede som deltaker på konferansen under Noskovs innlegg, men ikke under paneldebatten.

Overrasket

Thomas Nilsen kommenterte i etterkant av konferansen at han ble overrasket over at Noskov kom med en så klar tale om Krim og Russlands holdning.
– Og jeg er glad for at vi fikk en dialog i etterkant av Noskovs innlegg. Han vil komme med et innlegg i Barents Observer og det viser at vi løfter alle syn.

Noskov gikk langt i å si at dere kan oppfattes som et talerør for den norske Regjeringen, er dere det?

– Saken han henviste til er en lederartikkel skrevet av meg som redaktør, den står for mitt syn, ikke Regjeringens. Vi er uenige om fakta. Han mener det er feil å kalle Sør-Ossetia i 2008 aggresjon. Jeg mener at å sende store tropper over grensen til et annet land er aggresjon, Han mener også det er feil å kalle det en annektering av Krim. Der er vi også uenige. Jeg mener helt klart dette er en ulovlig annektering av annet lands territorium.

Løfte kunnskap

Du sier dere ikke er et talerør for Regjeringen, er dere frie og uavhengig journalister?

– Nei, vi er eid av Barentssekretariatet. Vi er en nyhetsportal og målet vårt er å løfte kunnskapen om regionen.

Det faktum at dere ikke redigeres etter Redaktørplakaten, kan det gjøre at dere stilles lagelig til for hugg?

– Nei, jeg ser det ikke slik. Vi er en offentlig finansiert tjeneste, og det er nok en ulik oppfatning i Norge og Russland av hva som er en nyhetsformidler.

Ønsker du at dere tar skrittet til å bli en uavhengig medieinstitusjon?

– Vi er eid av Barentssekretariatet og forholder oss til det, det er
en viktig rolle å spre informasjon og kunnskap om regionen.

Tidvis er staben både saksbehandlere og journalister. Er ikke det problematisk?

– Jeg som redaktør driver ikke med saksbehandling. For de øvrige sin del er det sjeldent dette er en problemstilling, og da er det jeg som redaktør som tar avgjørelsene og som gjør vurderingene.

Tilbakeholden styreleder

Barentssekretariatets styreleder Stein Ovesen er tilbakeholden med å kommentere saken og strukturene bak BarentsObserver.

Ser du at dere åpner for kritikk ved at dere fremstår som en nyhetsformidler, men ikke er en medieinstitusjon?

– Jeg vet det har vært småprat rundt dette blant de ansatte, men vi har aldri hatt temaet oppe som en styresak, svarer styrelederen.

Aktualiserer denne saken, og kritikken, temaet?

– Det kan det gjøre, men jeg vet ikke nok om dette nå. Jeg har vært på reise og kjenner ikke saken godt nok til å si noe mer. Jeg må ta kontakt med daglig leder i Barentssekretariatet for å høre mer om omstendighetene rundt uttalelsene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no