11. des
FEIRING: Det blir flere av disse rundt om i Finnmark totalt sett de siste årene. Her fra russeshowet i 2016.
 
Flere fullfører videregående – men Finnmark har mye å ta igjen
Selv om det har vært økning i den videregående gjennomføringen i Finnmark de siste årene, ligger de videregående skolene i Finnmark et stykke bak resten av landet.

Publisert: 08.jun.2018 17:48
Oppdatert: 11.jun.2018 12:24

Statistisk Sentralbyrå (SSB) har tatt for seg hvor mange som har fullført videregående opplæring etter fem år. I kullet som begynte på skolen i 2012, skiller Finnmark seg ut med at 45 prosent av elevene, under halvparten, har gjort ferdig videregående på normal tid. 18 prosent til har fullført skolen på mer enn normal tid i løpet av disse fem årene – altså har til sammen 63 prosent fullført innen fem år.

Dette er en nedgang på 2,1 prosentpoeng i forhold til 2011-kullet, men det er likevel langt mer enn 2010-kullet.

Landsgjennomsnittet er på 74 prosent, til sammenlikning, med 59 prosent som fullfører innen normal tid.

21 prosent av elevene i Finnmark har rett og slett sluttet underveis. Og mennene skiller seg spesielt ut i Finnmark, der bare 31 prosent av dem har fullført innen normal tid.

Det skal sies at det er langt færre elever totalt i Finnmark enn i de andre fylkene. Det gjør at én elev utgjør en høyere prosentandel enn i resten av landet. Det er også mulig for elever å gjøre ferdig den videregående utdanningen etter de fem årene.

Sluttet nesten

Signe Kjølås, som vi har snakket med i hovedsaken på disse sidene, var selv nære på å slutte i løpet av første år på videregående.

– Det første semesteret slet jeg skikkelig, og jeg var ikke vurdert til karakter i nesten alt. Jeg var lei og helt på nippet til å droppe ut. Men så fikk jeg hjelp av bestekompisen min til å komme meg igjennom leksene, og det andre semesteret gikk det bedre. Andreåret på videregående var det beste skoleåret jeg har hatt, med masse høye karakterer.

Tiltak

Assisterende rektor Ingvild Wartiainen på Kirkenes VGS forteller at de har som mål å ikke ha behov for tiltak som sommerskolen. De satser imidlertid på å drive med det så lenge det er behov.

– Vi jobber kontinuerlig med å sørge for at elevene gjennomfører. Vi har fokus på godt læringsmiljø, og å tilpasse oppgavene og undervisningen etter elevenes nivå, sier hun.

SVA har ikke fått gjennomføringsprosenten for et helt skoleløp fra Kirkenes videregående skole i skrivende stund. Men Kim Helgesen ved skolen kan fortelle at prosenttallet på de som fullfører hvert skoleår har økt. Skoleåret 2010-2011 var det 70 prosent av elevene som fullførte sine respektive skoleår, mens i 2016-2017 var det 80,1 prosent.

De prosenttallene inkluderer også de som fullførte VG1- eller VG2-klasser, eller liknende trinn.

Flere senere

Statistisk Sentralbyrå slår fast at mange fullfører VGS-opplæringen på et senere tidspunkt. Av de som begynte på videregående i 2007, var det 30,8 prosent på landsbasis som ikke hadde fullført etter fem år. Men etter ti år var det prosenttallet krympet til 20,9 prosent.

– Med en enda lenger tidshorisont enn ti år vil det kunne være enda noen flere elever som klarer å fullføre videregående opplæring, skriver SSB.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no