21. okt
STOR INTERESSE: Økt interesse for lærerstudiet ved UiT. Flere vil gjøre som lærestudentene Martine Bekkli Stiby, Hilde Fordelsen, Kamilla Finboe Gabrielsen og Eva Isaksen.
 
Flere gjør som disse lærerstudentene
Søkertallene til høyere utdanning er klare. UiT Norges Arktiske Universitet opplever stor pågang for lærerstudiet – det gjelder også for den desentraliserte delen i Kirkenes.

Publisert: 20.jul.2017 10:29
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Onsdag fikk kommende studenter over hele landet tilbud om skoleplass. Totalt sendte Samordna opptak ut 94.101 tilbud om studieplass under hovedopptaket til høyere utdanning. Av disse ble 5902 tilbudt plass ved UiT.

Flere vil bli lærer

Rektor Anne Husebekk kan videre fortelle at både lektorutdanningen og grunnskole-barnehagelærerutdanningen opplever en økning. Totalt i år er det 628 som har fått tilbud – noe som tilsvarer en økning på 34,4 prosent fra i fjor.

Hun kan imidlertid ikke gi konkrete tall for Campus Kirkenes, som blant annet tilbyr desentralisert lærerutdanning.

- Jeg kan ikke se hvor mange som har søkt seg til Kirkenes, men det jeg kan se er at det er 19 søkere til grunnskoleopplæringen i Alta for 1-7 trinn og 26 søkere til den samme utdanningen for 5-7 trinn. For sistnevnte er det en økning på 30 % fra i fjor da 20 stykker søkte, sier hun.

Til tross for at Husebekk ikke kan si eksakt hvor mange som skal være i Kirkenes, er det grunnskoleopplæringen i Alta man søker seg til for å delta i det desentraliserte studiet.

Behov

- Det er veldig bra at flere søker seg til studiet, for det er viktig å utdanne gode lærere i Finnmark og i Nord-Norge, hvor lærermangelen kan bli stor, sier hun og ser positivt på søkertallet.

Hun mener også det er viktig å sørge for at de som nå har fått et tilbud takker ja.

- Det er viktig å nå ut til dem som nå har fått et tilbud. Det er mange som er unge og kanskje ikke så sikre på sitt yrkesvalg. De må være sikre på at det studietilbudet er kvalitetsmessig godt, sier hun.

Men hun er tydelig på at rekruttering i disse studieretningene er viktige. Med flere søkere til studier som lærer, helse og kultur så sikrer man godt utdannende til landsdelen. Husebekk understreker at dersom det finnes en god skole, et styrket helsevesen og kultur så vil også bo-lysten øke.

Økning i tilbud

Det var til sammen 134.200 søkere til høyere utdanning i år. Av disse er 117.488 kvalifiserte til minst et studium, og hele 80 prosent av alle søkerne har fått tilbud om studieplass.

Ifølge NTB har 59 prosent fått oppfylt førsteønsket sitt, mot at dette tallet i fjor var 60, 4 prosent.

Kunnskapminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ser svært positivt på tallene som onsdag ble lagt fram.

- Jeg er glad for at så mange er kvalifisert til en studieplass og får oppfylt studieønskene sine. Kunnskap gir fremtidsmuligheter for den enkelte, uansett bakgrunn, og er avgjørende for å bygge landet og for å klare omstillingen vi står midt oppe i, sier Røe Isaksen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no