9. des
GUFS: De nye sagntradisjonene som er i Roald Larsens nye bok framkaller mangt et gufs.
 
Flere skumle mørketidsgufs
Sagntradisjonen fra Nord-Norge er høyst levende. Nå er forfatter Roald Larsen klar med enda en bok.

Publisert: 07.nov.2014 13:56
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

«Glødende mørketidsland» er Larsens femte bok i serien «Levende sagntradisjon fra Nord-Norge». Bøkene, som gis ut på Tromsø-forlaget Arktisk forlag, har alle fått gode kritikker. Og med mørketiden for dør, bør også denne siste boka lyse opp.

"Spenning

Roald Larsen er førsteammanuensis i nordisk litteratur og bosatt i Tromsø.

– Sagn er fortellinger som har sitt opphav i en muntlig fortellertradisjon og som er felleseie for en større kulturkrets. Når vi leser sagn blir vi fylt med uro, det skjulte og det fremmedartede. Sagn beretter om krefter mennesket ikke kan kontrollere og som det bør passe seg for. I Nord-Norge er sagnene en del av en levende tradisjon i og med at det stadig produseres nye sagn, skriver Larsen i forordet til den nye boka. Totalt har 73 sagn fra Finnmark, Troms og Nordland fått plass i den nye boka, «Glødende mørketidsland», som totalt er på rundt 160 sider.

Bjørnevatn

Ett av sagnene er fra Sør-Varanger; «Blokkmysteriet i Bjørnevatn», skrevet av Roald Larsen og med Anne-Lise Harjo Akerhei som «informant». Larsen bodde fra 1995 til 2000 i Bjørnevatn og bodde i en toroms leilighet i en blokk i Grubebyen. Nå skal vi ikke fortelle hele sagnet, men nøye oss med å si at dette handler om en leilighet, hyller, lyder, uforklarlige ting og skumle gufs. Så kan man selv velge om man tror på dette eller lar vær. Sannhetsgehalten i alt som står på sidene i bok fem er vi usikre på, men en av grunnene til at sagnene er samlet er at håret skal stå til værs og det skal gå kaldt nedover ryggen til leseren. Også i bok fem lykkes Larsen med dette.

Sagnsamling

Forfatteren har gjort et enestående arbeid for på beste Asbjørnsen og Moe-vis å samle alle de sagn som bor i den frodige landsdelen. Folk nordfra er kjent for å ha en frodig fantasi og Roald Larsen bygger opp under denne myten gjennom fem bøker stappfulle av gode historier og sagn. Fantasien kjenner ingen grenser, spesielt ikke når det gjelder eventyr og sagn.
Igjen har Håvar Spitzburger stått for en skummel forsideillustrasjon, også denne gang like skummel som boka selv.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no