18. okt
SYKKELFLYKTNINGER: 5 500 flyktninger kom på sykkel fra Nikel til Storskog i fjor. Nå må de kanskje sykle tilbake.
 
Flyktninger kan bli sendt tilbake på sykkel
5 500 flyktninger kom i fjor til Norge over Storskog. Nå skal alle sendes tilbake, på sykkel. – Jeg kan forstå at det virker litt klønete, sier polititopp til TV2.

Publisert: 15.jan.2016 08:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Fordi det ikke er lov å krysse grensa til fots, var sykkel det billigste alternativet for flyktninger som ville til Norge via Russland. Tusenvis av sykler ble samlet sammen og sendt til destruering fordi de enten var for dårlige eller ikke godkjent i Norge med tanke på bremser og lys. Nå vil Politidirektoratet sende flyktningene tilbake til Russland med sykkel.

– Litt klønete

– Vi ba om å få frigitt hittesykler, altså sykler som var glemt eller samlet inn av politiet, til bruk for at utlendinger som skal returneres til Russland kan sendes dit, sier Jan Eirik Thomassen, seksjonssjef Politidirektoratet til TV2. På politistasjoner over hele landet har politiet lagere med stjålne eller gjenglemte sykler.
– Jeg kan forstå at det virker litt klønete eller rart, sier Thomassen.

Les også: https://portal.sva.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=4904

Alternativ

Derfor søkes det nå alternative løsninger. Hvis russiske myndigheter sier ja, vil politiet forsøke å returnere utlendingene med busser.
– Og da vil ikke bussene stoppe rett over grensen, men kjøre inn til nærmeste by eller tettsted, sier Thomassen til TV2.
Bakgrunnen for dette er regjeringens instruks om å ikke realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland.
Daniel Drageset, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet, opplyser til SVA at PU ikke kommenterer fremtidige uttransporter, men på generelt grunnlag anser PU retur ved bruk av buss for å være mer egnet enn retur ved hjelp av sykkel. Når dette kan starte opp, avhenger av aksept fra russiske myndigheter.
 – Når det gjelder returer som har blitt foretatt ved hjelp av sykkel tidligere, er det vår forståelse at sykkel kun benyttes ved selve grensepasseringen, og at det på russisk side organiseres videre transport med buss. Personene som har blitt returnert har vært kledd for forholdene, sier Drageset.

Dårlige sykler

Syklene som flyktningene hadde med seg, ble skrapet blant annet fordi de ikke var godkjent i Norge med tanke på bremser og lys. Hvordan skal man sikre at sykler fra hittegods er i forskriftsmessig stand? De må jo sykle noen meter på norsk jord før de når grensa.
– At de som returneres må krysse grensen på hjul, er en russisk bestemmelse og ikke noe Norge har stilt som krav. Det som ofte skjer i praksis, er at personer triller sykkelen og bruker den til å frakte bagasjen sin, sier Drageset.

– Alle skal ut

Russland har foreløpig ikke akseptert Norges retur av asylsøkere til landet. Men innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) står beinhardt på at alle som kom over Storskog skal ut, skriver TV2 på sin nettside.

Neppe i vinter

Politioverbetjent Stein Kristian Hansen ved Storskog grensestasjon sier han ikke har noen meninger om forslaget til Politidirektoratet.
– Vi gjør det som vi får beskjed om. Hvis alle skal sendes tilbake med sykkel, så må det bare planlegges ordentlig, så får vi det nok til, sier Hansen.
Han sier at de har ganske god kapasitet til å lagre sykler på Storskog nå, med mange tomme brakker, men tviler på at flyktninger vil bli sendt tilbake med sykkel om vinteren.
– Jeg tror nok ikke det vil bli aktuelt å sende folk avgårde på sykkel i minus 20 grader, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no