7. des
PRESSET: Fungerende politimester Trond Eirik Nilsen forteller at politiet er strekt til det ytterste. I dette tilfellet representerer han ikke PST, men Øst-Finnmark politidistrikt.
 
Flyktningstrømmen går ut over polititjenester
- Vi er strekt til det ytterste, sier fungerende politimester Trond Eirik Nilsen.

Publisert: 09.okt.2015 13:25
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Det store arbeidet med asylsøkerne går nå ut over både arbeidet til politiet generelt, og kvaliteten på registreringen politiet gjør av asylsøkerne. Det forteller fungerende politimester Trond Eirik Nilsen.

– Vi er strekt til det ytterste, på grensa til det vi kan klare. Utfordringene er ikke de samme som vi hadde for noen måneder siden, og vi er ikke dimensjonerte for det, sier Nilsen.

Det høye trykket betyr at registreringen av asylsøkerne blir mindre grundig.

Politiet i Øst-Finnmark er for tiden i dialog med Politidirektoratet om å få flere ressurser. Nilsen nevner at mer personell er en del av det de ønsker.

I mellomtiden har politiet vært nødt til å skyve personell over fra andre oppgaver for å håndtere registrering av asylsøkere. Det går blant annet ut over politiets etterforskningsevne.

Patruljeressurser

Så kommer utfordringene med å ha såpass mange mennesker samlet på ett sted, som på transittmottakene. Det kan strekke patruljeressursene til politiet, ifølge politimesteren.

– Det vil erfaringsmessig medføre noen ordensoppdrag. Vi har ikke mer enn en patrulje på jobb. Om vi må ut til Neiden, blir det dårligere responstid, konstaterer Nilsen.

Det har imidlertid bare vært meldt om én hendelse så langt i forbindelse med asylsøkerne. Onsdag dro politiet ut til Neiden, etter melding om tyveri fra et rom på Neiden Transitt.

Kan få hjelp av Forsvaret

Da det ble satt i stand bevæpnet døgnbemanning av grensene under terrortrusselen mot Norge i fjor sommer, viste politiet at de kunne ty til Forsvaret når de trenger personell: Militærpersonell fra Garnison Sør-Varanger (GSV) ble satt inn under politiets kommando på grensene.

Den fungerende politimesteren forteller at de vurderer å ta i bruk GSV-tropper også nå, mens politiet er strukket ut ressursmessig.

– De vil i så fall brukes til å ha litt kontroll på grenseområdet. Foreløpig går det med politipersonell, men det vil være aktuelt å gjøre det, sier han.

Andre vinterløsninger

Per torsdag får asylsøkerne på Storskog oppholde seg i telt mens de venter på transport til transittmottak eller annen overnattingsplass.

– Vi har fått bistand fra Sivilforsvaret til å lage venteplasser med varme i. Men det er åpenbart at det ikke er noen god løsning når vi kommer inn i høsten med snøfall og kuldegrader, sier Trond Eirik Nilsen.

Det er dermed en midlertidig løsning, og politiet ser på andre muligheter. Men Nilsen vet ikke ennå hva de skal være.

– Bygningsforholdene på Storskog var allerede utilstrekkelige. Nå er det mer synlig, kommenterer han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no