21. okt
SLENGT RUNDT: Torill Sivertsen syns det er for ille at søpla ligger slengt rundt kontaineren.
 
Flyter over av søppel rundt kontaineren
Alt fra en støvsuger til flasker og bleier ligger slengt rundt kontaineren ved skolen i Neiden.

Publisert: 02.jul.2015 12:32
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

– Hvorfor kan ikke ØFAS sette ut en større kontainer eller tømme kontaineren oftere, spør Torill Sivertsen i Neiden.
– Det er jo grusomt at det skal se ut sånn som det her, og det må da gå an å få et system som fungerer bedre, mener hun.
Kontaineren tilhører Mastenes Gjenvinning AS.
– Vi utfører den tjenesten kunden ønsker. Det er Sør-Varanger kommune som har bestilt kontaineren. Dersom Sør-Varanger kommune ønsker en større kontainer, så får de det. Vi gjør det som blir bestilt, understreker markedsansvarlig og fungerende daglig leder i Masternes, Trude Ørpetvedt.

Overskrides

Det er kommunestyret i Sør-Varanger som har bestemt at det skal settes ut kontainere rundt om i distriktene. For 2015 er det satt av 350 000 kroner til dette prosjektet.
– Men det blir nok overskredet, konstaterer Robin Pettersen, avdelingsleder for vann, avløp og renovasjon i Sør-Varanger kommune.
For det er ikke bare i Neiden søpla flyter over.
– Jeg fikk akkurat i dag klage fra Tårnet. Når det forsøples på det her viset så må det jo ryddes opp, og da må selvsagt kommunen betale mer. Problemet er stort sett det samme i hele kommunen, forklarer han.
Hvorfor kan dere ikke bare bestille større kontainere, eller tømme oftere?
– Det er bare det at jo større kontainere vi setter ut, jo verre ser det ut til å bli. Da kaster folk bare mer. Problemet er ofte at folk kaster store ting, som møbler og elektriske varer. Det er litt fortvilt, for eksempel er det gratis å levere elektriske varer til både ØFAS og til forretninger som selger slike varer.

Spare kjøretur

Pettersen forklarer at bakgrunnen for distriktskontainerne var å gi et supplement til den ordinære renovasjonen, slik at beboerne i distriktene kunne spare seg å kjøre en ekstratur til Kirkenes.
– Kontainerne er tenkt til husholdningsavfall, og det er blitt rutine at de brukes av både vanlige husholdninger og av hyttefolk. Det er ikke satt noen begrensninger på hvem som kan kaste. Men det står helt klart at søpla ikke skal settes på utsiden dersom kontaineren er full, uten at det blir respektert av alle. Dermed får vi dette forsøplingsproblemet. Hadde folk respektert reglene, så hadde det gått fint og greit.
Har dere forsøkt med større kontainere eller med å tømme oftere?
– Vi har vel prøvd, men de fylles som sagt opp uansett størrelse. Avdelingslederen sier at problemet går igjen stort sett over alt. Kontainerne er plassert ut i Neiden, Bugøynes, Tårnet, Svanvik og Skogfoss.
Er noen steder flinkere enn andre til å respektere reglene?
– Det skal jeg ikke ha sagt, det varierer vel også en del.
Robin Pettersen sier at om systemet skal endres, så må det en ny politisk behandling til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no