8. des
DUPLIKAT
 
Flytter og deler for å få plass til hus
Husbyggere må tenke kreativt for å få plass til nybygg på Hesseng. Mesterbygg kombinerte tomter for å få bygd nye leiligheter. Men når Skytterhusfjellet er bygd ut, kan det bli flere muligheter.

Publisert: 06.okt.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

For øyeblikket er det bare én ledig tomt på Hesseng. Det forteller eiendomssjef Ellen Mari Lindkvist i Sør-Varanger kommune.

- Det er Ekveien 22. Den har stått ledig siden den siste utlysningen på Hesseng, rundt 2006-2007, sier hun.

At tomta har stått ledig i et tiår, har ikke noe med at Hesseng ikke er attraktivt.

- Det er ikke noe feil med Hesseng, men med tomta. Den er vanskelig å bygge på, med veldig utfordrende terreng, forteller Lindkvist.

500 kvadratmeter

Flere har merket seg at folk ønsker seg boliger på Hesseng. Fra før av har vi skrevet om Toto Utvikling, som bygger 28 små leiligheter i etasjen over der Kiwi snart åpner. De måtte sprenge vekk fjell for å få plass til bygget.

Mesterbygg Kirkenes er også i full gang med å sette opp fire nye leiligheter rett ved det nåværende hovedkvarteret deres. For å få det til, fikk de tak i en liten tomt fra kommunen, og de tok 500 kvadratmeter fra tomta de allerede var på.

Nå ser de fram til å ha huset ferdig i april, med litt utomhusarbeid igjen å gjøre på sommeren.

- Boligmarkedet i Sør-Varanger er svært bra, og leiligheter selges fort, konstaterer Vegar Hansen, daglig leder i Mesterbygg Kirkenes.

Samtidig skal Mesterbygg bygge om sitt nåværende kontor og lager på Hesseng til leiligheter. Om de får tillatelse, begynner de ombyggingen i januar, og det vil også stå klart til våren. Selv skal de leie lokaler på industriområdet i Kirkenes.

- Foreløpig, inntil kommunen klarer å skaffe oss ny næringstomt. Vi skulle ønske det var flere tomter tilgjengelig, for det virker som at ting blir solgt fort når det først er noe brukbart til salgs, påpeker Hansen.

Det på tross av nedgangen i Sør-Varanger det siste året.

- Nå har vi bare vært på boligmarkedet de tre siste årene, men det vi har bygd har gått før de var ferdige. Bortsett fra én bolig som var ferdig akkurat idet Sydvaranger sprakk, sier Hansen.

- Når det gjelder disse boligene føler vi oss trygge. Vi har fått mange henvendelser fra interesserte folk, konstaterer han.

Fem tomter

Kommunen har ikke fått veldig mange forespørsler på tomter på Hesseng. Men det kan ha med at folk vet at det ikke er mye ledig der.

- Det har vært kjent lenge at det ikke er boligtomter på Hesseng. Samtidig har Skytterhusfjellet vært et satsingsområde for kommunen, og vi ønsker at det området fylles opp, sier eiendomssjefen.

Kommunen vil etter hvert lyse ut tomter også på Hesseng. Dette gjelder områdene mellom Ellen Aanneruds Vei og Hesseng barnehage.

- Vi har lenge hatt en plan om å regulere inn omtrent fem tomter i området der, sier Lindkvist.

Hun kan imidlertid ikke si når det skjer.

- Vi har et håp om at det skjer snart, men vi vet ikke når. Det er et stykke frem i tid, sier hun. Før tomtene kan lyses ut, må de nemlig igjennom hele prosessen med høring og regulering.

I mellomtiden trives Vegar Hansen og Mesterbygg-gjengen med å bygge i egen regi. Det gir dem blant annet muligheten til å styre arbeidet mot innendørsjobbing på vinteren. Og dette skal bli et godt isolert bygg: Nybygget på Hesseng skal bli et lavenergibygg, en type bygg med egne krav om energisparing.

- Det gjør at vi får en større kjøpergruppe, siden vi møter kravene til Husbanken, og det finnes folk som er avhengig av støtten derfra, sier Hansen.

Samtidig skjer det saker på Skytterhusfjellet. I løpet av sommeren fisket kommunen etter interesse for opprettelse av flere tomter der, etter at de siste tomtene i det nåværende byggefeltet er tatt.

Nå har det kommet så mange interesserte at kommunen setter i gang med utlysning av 20 nye tomter, så snart reguleringen er ferdig.

- Vi holder for tiden på med å utarbeide prospektene for de enkelte tomtene. I løpet av høsten setter vi også i gang med bygging av vei, vann og avløp og elektrisitet. Vi regner med å lyse ut tomtene i løpet av oktober, sier eiendomssjef Ellen Mari Lindkvist.

Det er for sent til at noen kan begynne byggingen på Skytterhusfjellet denne vinteren. Men de som kjøper tomtene får to år på seg til å begynne byggingen.

Selv om kommunen spurte etter interesserte, var det ingen som forpliktet seg til noe eller fikk forhåndsrett på noe. Når tomtene lyses ut, kan hvem som helst prøve å få kjøpt dem.

- Siden prisene er høyere enn det som er normalt, og det er en del variasjon i tomtene, la vi ut en kjapp undersøkelse. Når vi lyser ut tomtene, blir det både igjennom avis og nett, sier eiendomssjefen.

I tillegg til de 20 tomtene, lyses en egen del av det nye området på Skytterhusfjellet ut for leilighetsbygging. Lindkvist vet ikke ennå når det skjer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no