10. des
UNGT BLOD: Lina Rebekka Bååth og Anders Stangeland gleder seg til å bli nye korpsledere i Kirkenes.
 
Følger foreldrenes fotspor
Lina Rebekka Bååth (21) er datter av Frelsesarmeens korpsledere i Kirkenes for to tiår siden. Til høsten starter hun og ektemannen Anders Stangeland (25) også sin første dyst som korpsledere her.

Publisert: 08.mar.2015 19:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Solfrid Kristiansen går av som korpsleder i Frelsesarmeen til høsten, etter ti år i stillingen. Da forlater både hun og ektemannen Karstein også sersjantstillingene ved korpset i Kirkenes, men fortsetter som soldater i armeen.
De nye korpslederne heter Lina Rebekka Bååth og Anders Stangeland. Det unge ekteparet vil være henholdsvis 22 og 26 når de blir korpsledere i Sør-Varanger - og det vil være deres første dyst som ansvarlige for en menighet.

Ettåring

Ekteparet har flyttet rundt en del. Anders identifiserer seg som å være fra Arendal, mens Lina har vært lengst i Asker. De har ingen betenkninger i forhold til å begi seg nordover.

– Frelsesarmeen har et beordringssystem, der man plasseres der man passer inn. For oss ble det Kirkenes, forteller Anders.
Når ekteparet kommer til Kirkenes i år, vil det være første gang Stangeland setter sin fot her, og første gang på 18 år at Lina kommer hit. De som har kjent til Frelsesarmeen en stund vil nok kjenne igjen etternavnet hennes: Lina bodde i Sør-Varanger fra hun var ett år til hun var fire, da foreldrene Turid og Henrik Bååth var korpsledere her.

Utdannes

Lina og Anders har selv to barn, og gleder seg til å bli kjent med Sør-Varanger og folket her.

– Det er det første vi må gjøre. Det blir spennende, sier Anders.

Det blir også spennende for Lina å se hva hun kjenner igjen fra livet som lite barn i Kirkenes. Hun vet ikke ennå hvor mange av foreldrenes kjente hun kommer til å møte der, 18 år etter at de dro derfra.
I mellomtiden jobber de to kommende lederne for å komme seg igjennom Frelsesarmeens offisersskole i Moss.

– Vi har hovedsaklig om bibelen, troslære og det sosiale aspektet. Fra før av har vi hatt praksis på sosiale institusjoner og korps, forteller Anders.

Fortsatt soldater

De avtroppende lederne Solfrid og Karstein Kristiansen fortsetter som soldater, men de fortsetter jobben i forskjellig grad: Solfrid går over i pensjonistenes rekker og er dermed ikke i fulltidsarbeid, mens Karstein fortsetter arbeidet med den lenge planlagte Fretexbutikken i Murmansk.
Ekteparet Kristiansen har hatt mye å gjøre på en gang som ledere, med sersjantarbeid i både Sør-Varanger, Vadsø og Vardø i tillegg til Karsteins arbeid med Murmansk. De to så seg nødt til å gi opp arbeidet i Vadsø og Vardø i fjor. Nå ser Karstein fram til å kunne legge mer tid i russlandprosjektet.
Solfrid og Karstein gleder seg til å se nytt, ungt blod komme inn i Frelsesarmeen i Sør-Varanger.

– Vi har ønsket å få ungdom inn lenge for å bygge videre Frelsesarmeens arbeid. Det er bra å se unge ledere, og vi kommer til å være med og støtte opp om de nye sersjantene, sier Karstein.

Håper på Murmansk-butikksvar

Før jul skrev SVA at Spatex, den russiske versjonen av Fretex, var i forhandling om et bygg til butikken. Den forhandlingen ble satt på pause da rubelen falt voldsomt i verdi rett før jul.

– Huseierne trakk bygget fra markedet da rubelen raste. Vi har holdt kontakt med dem, og skulle få svar fra dem innen 1. mars, men vi venter fremdeles, sier Karstein Kristiansen.

Spatex-butikken i Murmansk skal fungere omtrent som Fretex i Norge: En attføringsbedrift som ansetter arbeidsledige og yrkeshemmede, og som selger brukte klær og andre ting. Kristiansen har vært involvert i prosjektet fra starten. Han kan ikke si når butikken i Murmansk er på plass på dette tidspunktet, men han merker seg at mye er på plass. Som tidligere skrevet er blant annet bedriften registrert, noe som kan ta tid i Russland.

– Når bygget er på plass, trenger vi ikke allverdens tid, mener han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no