20. okt
Elever fra kulturskolen sang harens joik.
 
Folkefest både ute og inne
Samefolkets dag ble markert med aktiviteter på Torget og i Samfundshuset.

Publisert: 08.feb.2016 15:23
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

KOS-leder Jarle Olsen sto klar med lasso og reinhorn påmontert på trestativ. Kast etter kast. Treff etter treff. Øvelse gjør mester. KOS hadde fått i oppdrag av Samiske dager-komiteen å arrangere uteaktivieter på torget denne dagen.

Iver Sildnes Olsen gjorde god figur han og, enda med miniski på føttene. En mann fra Syria prøvde seg fram med lassokasting. Etter kyndig hjelp fra Jarle Olsen gikk det bedre etterhvert. Til slutt satt det. «Tamreinen» ble fanget til stor jubel mens frostrøyken stod rundt de.

Barn akte på reinskinn ned en snehaug. Uten tvil noe som fenget de små. Og store.

Uheldig

Samisk foreldrenettverk i Sør-Varanger synes det var uheldig at det ble arrangert fotballturnering samme dag.

- Samiske barn har behov for å feire sin egen dag – Samefolkets dag, og det er uheldig at barn får valget mellom turnering og en dag som dette. Barn velger tross alt det som venner velger, sier Britt Erna Christensen er leder for foreningen.

Hun ber om forståelse for at de ønsker å feire dagen uten å konkurrere med andre begivenheter. Nestleder av styret i Samiske dager i Sør-Varanger Nina Gudrun Nilsen kunne ikke vært mer enig.
- Dette er barnas dag! La dagen forbli deres. Viktigheten av å fremme deres kultur og danne tilknytning til det samiske mangfoldet kan aldri bli understreket tilstrekkelig nok.

Varmet seg

Mozammyd, Rehab, Hayder og Raysed fra Syria sto ved bålet og varmet seg ute i kulden.
- Vi må varme oss litt. Aldri har vi sett slikt før. Håper vi får oppleve dette en gang i fremtiden og.

De alvorlige ansiktene går fort over i store smil når de ser lassokastene ikke langt unna.

- Du ser, min gode venn og journalist. Vi gleder oss over deres store dag.

Inne i biblioteket ble det holdt eventyrstund på norsk og samisk til de små. Og i Samfundshuset ble det holdt sterk tale av Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen der han ba om unnskyldning på vegne av Sør-Varanger for hvordan det samiske folk har blitt behandlet fram til i dag. Han nevnte at det blir dannet et samisk utvalg i Sør-Varanger Kommune. Dette til stor jubel i salen.

Ordføreren og Sør-Varanger kommune vil arbeide for å kjøpe tilbake John Andreas Savios kunstverk og ha eget Savio-museum når tiden er inne for det.

Verdier

Hovedtaler Biskop Olav Øygård understreket viktigheten av å opphøye menneskelige verdier fremfor politiske vedtak i sin tale. Dette med tanke på hva Sør-Varanger som kommune har vært gjennom etter at flyktningstrømmen tiltok over den norsk-russiske grensen.

Han hedret hele støtteapparatet som bidro til at flyktningene ble tatt imot på en god måte i en vanskelig tid. Både det kommunale apparat og private aktører.

- Jeg vil ikke bruke 6. februar og Samefolkets dag til å ytre meg politisk. Men jeg vil påpeke at menneskerettighetene ikke får være i spill, sa Øygard og henviste til flyktningsspørsmålet.

Biskopen hedret den nylig avdøde prost Kåre Kvammen i sin tale.

- Prost Kåre Kvammen vil bli husket for sin store innsats for samisk kultur og sitt virke. Hans betydning for det samiske samfunn er sterkt undervurdert.

Biskop Øygard kom inn på den samiske kulturen og viktigheten å bevare denne for fremtiden. Han sa at kirkens historikk i samiske spørsmål ikke var noe hyggelig å ta innover seg da kirken var sterkt påvirket av fornorskningsmetoden fra statlig hold.

Tilhørne i salen var storfornøyd med talene. To sterke taler.

Stolt

Stortingsrepresentant Helga Pedersen hedret de med å si;

-Helt herlig å høre hva de hadde å si. Hele stemningen ved Samefolkets dag i Kirkenes er helt utrolig. Godt å se!

-Før var det mer skjult. Turde ikke si så mye. Så denne dagen ble ikke feiret i mange finnmarkskommuner bortsett fra de store samiske kommuner. Samer i Sør-Varanger feiret ikke denne store dagen. Nå er det helt annerledes. Vi feirer og viser at vi er samer - og stolt av det, sa leder av Samisk foreldrenettverket i Sør-Varanger Britt Erna Christensen.

Av underholdning inne i Samfundshuset var det praktfull joik av Crescendo, og joikeprosjektet til kulturskolen fikk stor velfortjent applaus. De mange fremmøtte fikk se flotte kofter på catwalken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no