22. okt
TUNNELBARNA: Kong Harald møtte fem av tunnelbarna inne i Rørbua. Her forteller Bjørn Tunstad hvorfor det ble hetende "de ti tunnelbarna" og ikke "de elleve...".
 
Folkefest da Rørbua og Tunnelen ble fredet
Kong Harald møtte fem av tunnelbarna inne i Rørbua etter den offisielle fredningen.

Publisert: 25.okt.2014 17:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

- Soldatene hadde hørt om befolkninga som gjemte seg i tunnelen i Bjørnevatn og skyndte seg dit først, fortalte utenriksminister Sergei Lavrov i sin tale til hundrevis av mennesker på gruvetunet. Han var forøvrig den eneste som fikk jubel da han gikk på podiet.

Se bildene fra Frigjøringsjubileet i Kirkenes og Bjørnevatn

- Fredninga av Rørbua og Tunnelen markerer at demokratiet ble gjenopprettet, sa fylkesvaraordfører Bente Haug.

- Tunnelen og Rørbua markerer et vendepunkt i okkupasjonen av Norge og et første skritt mot frigjøringa av resten av landet. Vårt naboskap fikk en ny dimensjon, sa statsminister Erna Solberg.

- Vi har hele tiden visst at vi hadde kjøpt et stykke norgeshistorie, men har ikke hatt overskudd til å gjøre noe med Rørbua. Derfor er det en virkelig glede at Riksantikvaren har satt det fine lille røde huset i stand, sa Felix Tschudi.

Alle takket de sovjetiske soldatene og veteranene for innsatsen i 1944. Utenriksminister Lavrov sa: Jeg bøyer mitt hode i takknemlighet til dere. Veteranene fikk også komme inn i Rørbua etter seremonien. Sammen med fem av tunnelbarna, tidsvitner og to ungdommer som hadde besteforeldre i tunnelen fikk de hilse på og snakke med kong Harald og statsminister Erna Solberg.

Sissel Fredriksen (kalt bombebarnet), Sissel Johnsen (kalt Tunnella), Bjørn Tunstad, Ebba Günther og Wenche Leitmann kunne fortelle litt om hvordan foreldrene hadde det, og hvordan det ellevte tunnelbarnet hadde blitt glemt.
- Vi har alltid holdt sammen og med tiden har liksom begrepet de ti tunnelbarna blitt til, selv om det ble født et barn til her inne, sier Bjørn Tunstad.

Sindre Rognmo Johansen og Silja Jerijervi hadde begge besteforeldre i Tunnelen. De var representanter for dagens ungdom og fikk fortalt til kongen hva besteforeldrene hadde fortalt dem og hva de syntes om historiene.
- Det var veldig spesielt og spennende å møte kongen, fortalte de etterpå.

Les også: Ingen unnskyldning fra kongen

Les også: Lavrov møtte Olaug og Inger

Les mer i tirsdagsavisa på papir.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no