6. des
ISBAD: Elevene avsluttet 2016 med isbad. Helle Kristensen gruer seg stående på isen, imens Anna Sergeeva fra Murmansk hoppet uti isvannet uten betenkning.
 
Folkehøgskoleåret avsluttet med isbading
Et heftig og opplevelsesrikt halvår for årets elever på Pasvik folkehøgskole er i havn. Hva passer vel bedre enn et iskaldt julebad i Pasvikelva etterfulgt av juleevangeliet på åtte språk i kirka og julemiddag med pinnekjøtt og ribbe.

Publisert: 22.des.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Av Yngve Beddari (tekst og foto)

Torsdag 15. desember arrangerte Pasvik folkehøgskole den tradisjonsrike juleavslutningen. Elever fra hele Norge og mange verdenshjørner finner veien til Pasvik folkehøgskole og skaffer seg venner for livet. Rektor Ketil Foss kaller det ofte verdens folkehøgskole. Det synes også elevene når de på årets siste skoledag sitter i skolens storsal og får servert et tilbakeblikk på skoleåret i form av en billedkavalkade. Gjennom fotos og videoklipp får gjestene se hva årets elever har vært med på, flotte jakt og fisketurer, toppturer til Rastigaissa, sledeturer under nordlyset, reinsamling i Pasvikdalen, kreative underholdningskvelder, ekskursjon til vår nabo i øst og mye mer.

Fra Japan til Pasvik

Masanor fra Nagoya i Japan fikk det for seg at han skulle til Nord-Norge og Pasvik for å lære seg norsk. Han har alltid vært fasinert over roen, nordlyset og den vakre naturen i Finnmark. Han har vært i Norge fem ganger tidligere. Skolen fant han via internett.

- Jeg ønsket meg tilbake til stillheten og et sted det ikke er over er så overfylt med mennesker slik det er i hjembyen min med tre millioner innbyggere. Det beste er å gå på tur i skogen og bare nyte tilværelsen. Også har jeg fått meg mange nye venner, forteller Masanori. Jeg skal prøve å finne meg en jobb her. Jeg vil gjerne bli her Norge, sier han på godt norsk.

Kjærester på folkehøgskolen

Vegard og Helle er elever på henholdsvis på linjene, Jakt og fiske og Friluftsliv Finnmark.

- Målet mitt var å komme meg langt bort hjemmefra og oppleve noe nytt og spennende i Pasvikdalen. Jeg har til og med klart å skyte rype, forteller Vegard stolt. Også blei jeg kjærest med Helle og det var en kjempefin bonus. Alle mine forhåpninger er innfridd sier han og smiler lurt, mens han titter bort på kjæresten.

- Jeg trodde jeg hadde søkt på en skole i Hordaland, forteller Helle. Så ringte læreren min på linjefaget, Jens Kristina Baustad. Da går det opp for meg at skolen slettes ikke ligger på vestlandet, men oppe i Finnmark. Å i helsike, var min første tanke, men jeg er veldig glad for at jeg likevel valgte å dra til Pasvik. Ukesturen til Rastigaissa, kanoturen i nasjonalparken i Øvre Pasvik var bare helt topp. For ikke å snakke om isbadingen i dag som jeg hadde gruet meg fælt til. Skikkelig gøy å ha gjort det, forteller hun.

Julevangeliet på sju språk

Det er etter hvert blitt tradisjon å stelle i stand en egen gudstjeneste for folkehøgskolens elever og ansatte i Svanvik kirke siste dag på skolen. Da leses juleevangeliet på alle språk som er representert ved skolen. I år ble det lest på norsk, finsk, samisk, arabisk, russisk, spansk, sveitsisk og engelsk. Skolekoret under ledelse av Sigrid Sæterhaug sang tre sanger og det ble delt ut utmerkelser for trimkonkurranser og diplom for alle som badet i Grense Jakobselv første skoleuke. Etter tradisjonell julemiddag med ribbe og pinnekjøtt kunne elever og ansatte ønske hverandre god juleferie. På nyåret venter nye og spennende reiser og opplevelser for elevene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no