23. okt
LEDIGE PLASSER: Pasvikfolkehøgskole har fortsatt plasser til eventyrlystne elever. (Arkivfoto: Håvard Skogly Mækelæ) (
 
Folkehøgskolen har fortsatt ledige plasser - men nye linjer skal snu trenden
Pasvik folkehøgskole har de siste årene slitt med å tilpasse seg nye trender. Rektor Ketil Foss har i år foreløpig truffet bra med én av sine nysatsinger.

Publisert: 20.apr.2017 17:45
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Folkehøyskoler er mer populære enn på flere år, og ifølge NRK er det skolene i Nord-Norge som opplever størst økning. Til tross for at økningen er størst i nord, har ikke plassene ved folkehøyskolen i Pasvik blitt revet av markedet enda.

- Det som er situasjonen hos oss, er at det fortsatt er ledige plasser. Så langt har vi fylt opp to tredjedeler av plassene vi har, men det er ingen fulle linjer. Det vi ser at det jevnt over er brukbart med søkere til våre tradisjonelle linjer, slik som hundekjøring og fiske. På disse linjene har vi så langt alt fra ti og elleve søkere til åtte på friluftsliv, sier rektor Ketil Foss.

Optimistisk

Men rektoren er imidlertid optimistisk, og avkrefter at det er noen krise.

- Det er klart jeg skulle ønske vi var i en situasjon hvor vi hadde full skole i mars, slik som enkelte andre skoler. Men vi har vært i denne situasjonen i mange år, og må jobbe for hver elev vi får. Vi er optimister og tror at vi innen august skal ha fylt opp skolens plasser. Jeg er rimelig trygg på at det ordner seg, sier han.

Foss legger til at det ofte kommer en ny runde med søknader etter opptakene til høyere utdanning i juli.

Videre tror han at med dagens politiske klima er skolen og dens historie og posisjon viktigere enn noensinne.

Det har gjort at de i år - som et forsøk på å rekruttere flere elever - har etablert linjene Hot Artic og Eventyr i Nord. To linjer Foss håper vil være spennende for de unge.

Varierende respons

Og sistnevnte har spesielt opplevd positiv tilbakemelding fra søkerne.

- Vi har også fått bra respons på linjen vår Eventyr i nord. Der er det åpenbart at vi har truffet noe i markedet. Det er en linje som ikke er utelukkende er en friluftslivlinje, men som handler om å jakte opplevelsene i nord. Her har vi så langt fått mellom åtte og ni plasser av totalt femten.

Men interessen for den nye politiske linjen Hot Artic, som skal ta for seg den geopolitiske problemstillinger i nordområdene har så langt latt vente på seg. Per dags dato er det kun fire søkere til linjen, deriblant to amerikanere, en russer og en nordmann.

- Her sliter vi litt. Vi må nok gjøre noen vurderinger på navn og innhold for å få denne bedre ut. Tar man dagens politiske situasjon i betraktning burde jo denne linjen være av interesse. Men det er alltid vanskeligere å markedsføre noe nytt, sier han mens han legger til at de håper å få den opp å gå til høsten.

Må tilpasse seg

De to nyvinningene er begge et ledd i å prøve og få flere ungdommer nordover. For rektor Foss innrømmer at skolen de siste årene har slitt med å tilpasse seg. Men er det én ting han er sikker på så er det at den geopolitiske linjen blir spesielt viktig:

- Vi trenger kanskje litt fødselshjelp, men den linja tror jeg blir skikkelig viktig. Så langt har vi fått veldig gode tilbakemeldinger fra politisk hold og andre aktører slik som Barentssekretæriatet. Jeg tror at når vi først er i gang, så vil nok linja begynne å bli populær, sier Foss og viser til skolens posisjon og det politiske klimaet som utspiller seg i verden med aktuelle stormakter som Russland, USA og forsvarsalliansen NATO.

Men for at linjen skal få utspille sin rolle er elever viktig. Og dét vet Foss.

- Det er jo slik at det er en konstant utfordring med å få nok elever. Vi må hele tiden jobbe bevist og bruke de kanalene ungdommene opererer med, slik som sosiale medier, til å nå ut til ungdommen. Der synes vi at vi har vært gode i år, hvor vi blant annet har laget filmer til sosiale medier, sier rektoren.

En skole for alle

Samtidig legger han til at skole prøver å tilby linjer som alle uansett lommebok skal kunne søke seg til.

- Vi jobber etter at alle skal kunne delta, til tross for at man har ulike forutsetninger. Derfor har skolen lagt seg på et prissjikt som er innenfor rammene som Lånekassen har satt for lån og stipend, sier han.

Det at skolen holder seg innenfor disse rammene er basert på at de ikke tilbyr noen eksotiske reiser. Det gjør ofte andre og større folkehøyskoler. Men ifølge Foss er det bevisst.

- Vi tror at Nord-Norge og områdene rundt skolen har nok verdi i seg selv. Samtidig ønsker vi å ha en grønnere skole. Vi ønsker også å sette færre fotavtrykk etter oss. Og til tross for at vi ikke er helt grønne, så vil vi være litt mer bevisste, sier Foss.

Les også:

Gleder seg til større campus-miljø

IKT-utdanning øker

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no