24. okt
KRISE: Fra folkemøtet på Samfundshuset etter gruvekonkursen. Nå er det 11. mai som ordføreren mener blir en skjebnedag for Sør-Varanger i kjølvannet av Sydvaranger. Da legger regjeringen fram forslag om, og hvor mye, Sør-Varanger får i omstillingsstøtte.
 
For få mistet jobben
Sør-Varanger fikk ikke mange nok arbeidsledige etter gruvekonkursen til å oppfylle kriteriene for statlige omstillingspenger. Men ordføreren er likevel optimist.

Publisert: 07.apr.2016 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Under stortingets muntlige spørretime onsdag spurte Kirsti Bergstø (SV) om hva regjeringen ville bistå Sør-Varanger-samfunnet med.

- I konkursen mistet rundt 400 jobben. 1 500 er direkte og indirekte berørt. Sør-Varanger kan trenge et løft fra statlige muskler, sa Bergstø.

Under grensen

- Det er riktig at Sør-Varanger er rammet hardt etter konkursen, svarte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

- Så er det slik at vi ved flere tilfeller har gitt omstillingsmidler, senest til Lierne kommune som var i en krevende situasjon. Det er veldig konkrete kriterier for å kunne få slik støtte.

Sanner påpekte at disse kriteriene er at minst 150 personer mister jobben og at dette utgjør minst 15 prosent av de ansatte i kommunen.

- Her er man noe under den grensen, sa Sanner.

- Vi har imidlertid fått en søknad og vi vil behandle den på grundig og skikkelig vis, og vi er selvsagt innstilt på å forsøke å hjelpe lokalsamfunnet så godt det lar seg gjøre.

Over 1 600

Tallene fra en fersk rapport Norconsult har laget for Sør-Varanger kommune viser at det var 422 som mistet jobben ved Sydvaranger gruve. Med ringvirkningene hos leverandørbedrifter og andre konkluderer rapporten med at kommunen mistet 720 arbeidsplasser.

Det er imidlertid under 15 prosent av sysselsettingen i Sør-Varanger. Tall fra Statistisk Sentralbyrå fra 2014 sier at det da var 5 479 sysselsatte i Sør-Varanger.

Med det tallet til grunn må over 820 miste jobben før kriteriet for statlig omstilling oppfylles.

Skjebnedag

Bergstø, som stilte spørsmålet i stortinget onsdag, mener tallet som kriterium er urimelig.

- Det er positivt at regjeringen erkjenner at Sør-Varanger er i en situasjon der de har behov for drahjelp fra staten. Men det er viktig å ikke henge seg opp i et tall, men se utfordringene i det enkelte samfunn. Samfunnsproblemer kan ikke avvises med matematikk.

Ordfører Rune Rafaelsen er kjent med kriteriene og mener Sør-Varanger oppfyller andre kriterier, som bosetting. Antallet som mistet jobben ligger også nær grensen som er satt, mener han.

Sør-Varanger kommune har bedt staten om 120 millioner kroner i omstillingsstøtte. Foreløpig søknad er sendt og svaret kommer i regjeringens forslag til revidert statsbudsjett.

- 11. mai blir en skjebnedag for Sør-Varanger, mener Rafaelsen.

Det er dagen forslaget blir lagt fram.

Deretter skal kommunen legge fram en endelig søknad i juni, og revidert statsbudsjett skal vedtas før stortinget tar sommerferie.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no