19. okt
TUR: Volden skjedde ifølge dommen under en tur til Murmansk. Arkivfoto: Birgitte Wisur Olsen
 
For full til å dømmes for grov konevold
Aktoratet klarte ikke å bevise godt nok at sterk rus ikke gir straffrihet i Russland. Dermed slapp mannen en dom på åtte måneders fengsel.

Publisert: 12.jun.2018 15:41
Oppdatert: 13.jun.2018 21:55

Spørsmålet om dobbel straffbarhet ble satt på spissen da lagmannsretten denne måneden behandlet en sak fra Sør-Varanger.

Et ektepar fra kommunen var vært på tur i Murmansk  i desember 2016 da han slo til henne på hotellrommet deres. 

Hendelsesforløpet var det minimal tvil om, men det jusstekniske ble en hard nøtt for påtalemyndigheten. Dersom norsk rett skal kunne dømme noen for lovbrudd i utlandet, kreves det i de fleste tilfeller at forseelsen er straffbar også i det aktuelle landet.

Ifølge dommen fra Hålogaland lagmannsrett hadde kona lagt seg før mannen etter et sosialt lag. Da mannen senere kom tilbake til hotellrommet var han såpass full at han ikke husket noe dagen etter – men han hadde altså delt ut et kraftig slag til kona midt på natta.

Kvinnen fikk brudd i ansiktet. Hun måtte igjennom operasjon på sykehuset, og har slitt med langvarige skader i ettertid, både fysiske og psykiske. I Øst-Finnmark tingrett ble mannen dømt til åtte måneders fengsel da saken kom opp i fjor høst, men han anket.

Mannen hadde sagt seg skyldig i tingretten, da han mente ingen andre kunne ha skadet kvinnen på den måten. I lagmannsretten trakk han den innrømmelsen.

To lands lover

Lagrettsdommerne hadde ingen tvil om at mannen hadde slått kona den kvelden. Men de dømte ham likevel ikke for slaget. 

Dette var, indirekte, fordi han var sørpe full natta det skjedde.

Ifølge norsk lov er det ingen unnskyldning å være så full at man mister kontrollen. Men ifølge lagmannsretten måtte mannen også kunne dømmes etter russisk lov. Og enstemmig rett mente at russisk lov krever forsett for at noen skal dømmes i slike saker. Altså at gjerningspersonen er klar over det han gjør.

Ifølge vitner i reisefølget måtte mannen støttes av to menn for å i det hele tatt komme seg til rommet. Lagmannsretten mente de ikke kunne se bort fra at han hadde «sterk bevissthetsforstyrrelse» i gjerningsøyeblikket.

Dommerne mente det var opp til påtalemyndigheten å bevise at de russiske voldslovene også gjelder for folk som er såpass beruset. De viste blant annet til en tidligere høyesterettsdom, som slo fast at det ikke er opp til dommerne å gjøre disse undersøkelsene.

La fram lovtekst

Påtalemyndigheten hadde klart å overbevise tingretten om at russiske domstoler ville dømt mannen. I lagmannsretten la aktoratet fram en russisk lov som åpner for å gi strengere straff ved vold i alkoholrus. Lagmannsretten mente altså at dette ikke var bevis nok for at det ikke dreide seg om en uaktsom voldsutøvelse.

Det sto nemlig ikke eksplisitt at å være hinsides beruset ikke gir straffrihet

Dermed ble mannen frifunnet for straff – og med det ble han heller ikke dømt til kontaktforbud mot kvinnen.

Erstatning likevel

Mannen måtte likevel betale erstatning og oppreisning til kvinnen, på totalt 145 000 kroner. 

Kravene for å dømmes til erstatning er ikke fullt så strenge som straffedommer, og dette er langt fra første gang en frifunnet person har blitt dømt til erstatning for samme sak.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no