21. okt
BEREDSKAPSRÅDET: Det var såpass mange som møtte i beredskapsrådet tirsdag, at det ikke var bordplass til alle.
 
Forberedelsene i full gang for transittmottaket i Fjellhallen
I dag torsdag setter kommunen seg ved forhandlingsbordet for å klargjøre avtalen om transittmottaket i Fjellhallen. Beredskapsrådet møttes til første møte tirsdag.

Publisert: 17.sep.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Torsdag møter kommunen Utlendingsdirektoratet (UDI). Da skal de forhandle frem en avtale om bruk av Fjellhallen til transittmottak for flyktninger.

– Dette skal ikke ramme kommunens virksomhet, eller koste noe for kommunen. Det er noe av det vi skal forhandle i forhold til, sier ordfører Cecilie Hansen.

Hun forteller at de har noen andre krav i forbindelse med oppgavene, men vil ikke gå ut med dem i forkant av møtet.

Om kommunen og UDI blir enige, skal arbeidet umiddelbart settes i gang for å gjøre Fjellhallen i stand. Forberedelsene har begynt allerede, ifølge Solbjørg Mikkola, som er utnevnt til leder for transittmottaket.

Beredskapsråd

Tirsdag møttes Sør-Varanger kommunes beredskapsråd, for å informere de forskjellige partene om saken. Beredskapsrådet er en samling av de mange forskjellige instansene som blir involverte i saken.

Til stede var representanter for blant andre kommunen, politiet, Forsvaret, Røde Kors, Sivilforsvaret og Barentshallene.

Bente Larssen representerte Fylkesmannen i Finnmark, og hun påpekte nødvendigheten av tett samarbeid.

– For at man skal lykkes med at asylsøkerne kun skal være her i én til fire dager, er vi helt avhengige av både politiet, UDI og helsevesenet, sier hun.

Ordfører Hansen nevner at det er en utfordring å få alt raskt på plass.

– Dette vil vise om våre beredskapsplaner fungerer. Men vi har erfaring fra før av. Under Kosovo-krisen i 1999 ble det utført like tiltak med veldig gode resultater, sa hun under rådsmøtet.

Omplassering

Hansen forteller at de også vil jobbe for at lag og foreninger finner andre steder, når de ikke lenger kan bruke Fjellhallen.

– Vi er opptatte av å finne de beste mulige løsningene, og er veldig sikre på at de som bor i Sør-Varanger har forståelse for at de vil få et alternativ i perioden dette vedvarer, sier hun.

Fra før av har rådmannen bedt Barentshallene om å prioritere barn og unge når det gjelder å finne alternative treningssteder.

Transittmottaket

Det er stor pågang av syriske flyktninger, og Sør-Varanger kommune er spurt om å være såkalt driftsoperatør for et transittmottak.

Mandag vedtok formannskapet i et ekstraordinært møte å opprette mottak med 150 senger i Fjellhallen.

Der skal flyktningene som kommer over Storskog bli i én til fire dager. De registreres, får helsesjekk og søknadsbehandling, før de overføres til asylmottak utenfor kommunen.

– Målsettingen er å gi asylsøkerne et godt sted å være i denne prosessen. Det har vært gjort tidligere, med god erfaring, sa rådmann Nina Bordi Øvergaard under møtet.

Transittmottaket er beregnet å være i gang ut året i denne omgang.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no