18. okt
VIDT SPENN: Viacheslav Kulik, Magnus Randa og Linnea Evanson, kommer fra henoldsvis Russland, Canada og Norge. Nå skal de gå i klasse sammen.
 
Forbereder seg på livet internasjonalt
Viacheslav Kulik, Magnus Randa og Linnea Evanson er tre av 17 elever som nå starter på International Baccalaureate på Kirkenes videregående.

Publisert: 22.aug.2014 14:45
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Mens Randa kommer fra Sør-Varanger, har Kulik og Evanson kommet fra henholdsvis Russland og Australia for å ta fatt på sin videre utdanning. Alle tre har de en drøm om å bli ingeniører, og mener at IB-løpet vil ruste dem godt for videre studier og innpass hos internasjonale bedrifter.

Snakker engelsk

– Jeg gleder meg til å bli kjent med den nye kulturen, og se nordlyset, forteller Evanson, som har flyttet halve jordkloden rundt sammen med familien.

Hun er opprinnelig fra Canada, men har bodd i Australia der hun har gått på college Faren jobber i Sydvaranger Gruve, og siden undervisningsspråket er på engelsk passer det godt for den australske jenta.

Kulik kommer fra Murmansk, og synes det er bra å kunne delta på et slikt studietilbud. Han drømmer om ingeniørjobb i oljeindustrien, og ønsker å gå på et norsk universitet. Også Randa ønsker å studere til ingeniør. Han er imidlertid ikke ukjent med et internasjonalt studiemiljø.

– Jeg var utvekslingsstudent i Sør-Afrika forrige skoleår. Jeg tror 90 prosent av min livserfaring kommer derfra, sier han.

Stor dag

Det er onsdag kveld og offisiell åpning av av Kirkenes videregåendes IB-satsing. - Seks år etter at Lisbeth Sandtrøen lanserte idéen med å gjøre skolen til en IB-skole.

– Dette har kostet mye arbeid og midler. Jeg gleder meg til å følge dere, og håper dere får resultatene dere ønsker, sier hun i talen til elevene og foreldrene som har møtt opp for å stille spørsmål og høre mer om det to-årige skoleløpet som ender i et IB-diplom.

– Det standardiserer utdanningen. Et slikt diplom er det samme, enten du tar det i England, Australia eller i Norge, forteller IB-koordinator Nina Greiner Iversen. Det er hun som har jobbet med å få dette på plass i skolen.

Hun forteller at det har vært en lang og tidvis vanskelig og krevende prosess, men også veldig interessant.

– Det føles veldig godt å være i mål, forteller hun.

Tankegang

International Baccaulaureate ble etablert i Geneve i 1968, og er som nevnt et standarisert undervisningsopplegg som brukes i flere land. Det underviser hele mennesket, og det er ikke bare snakk om det rent faglige. Her lærer de også kreativitet og internasjonal tankegang. Dette gjenspeiles i to fag som er spesielle for de som går på IB-programmet; CAS og TOK.

Forkortelsene står for Creativity, Action and Service og Theory of Knowledge. CAS skal oppmuntre elevene til delta i artistiske eller sportslige aktiviteter eller samfunnsengasjerende arbeid. Det skal fostre en verdsettelse av livet utenfor den akademiske arena. TOK skal sette eleven i stand til å undersøke opphavet til en kunnskap, filosofere over hvorfor vi vet det vi vet, og lære hvordan og hvorfor man kan tilegne seg ulik kunnskap om samme tema.

– Dette kan virke ukjent for folk, men det er jo mye av det samme som det jobbes med i den vanlige skolen. Forskjellen er at her er det inne på timeplanen, forklarer Greiner Iversen.

Hun understrekes at IB ikke er en linje, men at Kirkenes videregående nå er en IB-skole.

– Alle ansatte på skolen har vært involvert, og jobbet med IB-metoden, forteller hun.

Det at IB er internasjonalt, gjør imidlertid at eksamen kan lande på tradisjonelle «røde» dager som for eksempel 17. mai.

– Men det er alltid eksamensfri på søndager, legger Greiner Iversen til.

Mye jobb

En annen som er svært fornøyd denne dagen, er rektor Trond Hansen, som nå er øverste leder for verdens nordligste IB-skole.

– Det har vært mye jobb, men skolen har jobbet bra. Prosessen har vært lang, men jeg er stolt av at Kirkenes videregående kom med på IB-programmet ved første forsøk, sier han tydelig fornøyd.

De har jobbet sammen med en IB-rådgiver fra hovedkontoret i Geneve gjennom hele prosessen, og skolen ble godkjent i desember i fjor. Dermed er det klart for skolestart fra og med mandag.

– Men allerede til helga skal alle sammen på en obligatorisk tur. Da skal vi besøke nærområdet, bo i telt og lage mat på bål, forteller Greiner Iversen, som understreker at selv om IB handler mye om det internasjonale, skal det også legges vekt på miljøet lokalt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no