12. des
PROTEST: I 2014 gikk flere hundre mennesker i demonstrasjonstog mot mobbing. Siden har kommunen blitt bøtelagt to ganger og nå har flere foresatte benyttet seg av den nye adgangen til å klage direkte til Fylkesmannen. Arkivfoto: Tor Sandø
 
Foreldre er ikke fornøyd
Etter det SVA kjenner til behandler Fylkesmannen nå minst fem saker som handler om mobbing i skoler i Sør-Varanger. Kommunen er tidligere bøtelagt av politiet i mobbesaker.

Publisert: 08.nov.2017 15:37
Oppdatert: 08.nov.2017 15:59

Da Sør-Varanger kommune i fjor ble bøtelagt i en mobbesak var det for andre gang på to år. Den første boten var på 50 000 kroner, den andre på 30 000 kroner. Sør-Varanger hadde da to av seks saker i Norge der politiet hadde etterforsket en kommune i en mobbesak og gitt kommunen bot. Rådmann Nina Bordi Øvergård og kommunalsjef Arnulf Ingerøyen beklaget på det sterkeste og innrømmet at kommunen ikke hadde vært god nok til å fange opp det som skjedde.

Plikter

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt klagesaker i forbindelse med elevers skolemiljø hjemmehørende i Sør-Varanger kommune. Jeg kan dessverre ikke oppgi det nøyaktige antallet, sier utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, Ole Håkon Haraldstad.

Etter den nye loven kan en elev eller foresatt gå direkte til Fylkesmannen med saken dersom skolen ikke har oppfylt aktivitetsplikten etter fem arbeidsdager.

– Fylkesmannen skal vurdere om skolens aktivitetsplikt er oppfylt. Den består av fem deler. Skolen har plikt til å følge med, plikt til å gripe inn, plikt til å varsle rektor, plikt til å undersøke saken og plikt til å finne tiltak, sier Haraldstad.

Tvangsmulkt

Dersom Fylkesmannen kommer til at aktivitetsplikten ikke er oppfylt, kan Fylkesmannen fatte vedtak som pålegger skolen å oppfylle aktivitetsplikten. I noen tilfeller vil også Fylkesmannen i vedtaket kunne pålegge skolen direkte tiltak som skal gjennomføres.

– Det er her at den største forskjellen i forhold til tidligere vedtak er. Det er også gjennom vedtak som sier at skolen ikke har oppfylt aktivitetsplikten at konsekvensene for skolen ligger, sier Haraldstad.

Fylkesmannen kan nemlig i ytterste fall pålegge kommunen tvangsmulkt.

Jobbes systematisk

– Hvorfor kommunen eventuelt ikke klarer å løse opp i saker er vanskelig for oss å svare på. Dette er normalt sett ikke enkle saker som har noen kvikk-fix, men forhold som det må jobbes systematisk med over tid. Dette er et ansvar både for kommunal skoleledelse, og ikke minst for rektor på den enkelte skole, sier utdanningsdirektøren.

– Har ikke gjort nok

– Det gjør vondt langt inn i hjertet å se barnet ikke har det bra og ikke har det trygt på skolen, sier en mor til SVA. Hennes barn går på en barneskole i Sør-Varanger og har både opplevd fysisk vold og trusler om vold i klasserommet og i skolegården. Hun har meldt saken til Fylkesmannen med bakgrunn i brudd på loven om trygt skolemiljø.

– Det er ganske alvorlige hendelser. Vi meldte først sakene til skolen, og det ble så satt opp møter mellom skolen og foreldre. Vi føler likevel at det ikke har blitt gjort nok fra skolens side når barnet fortsatt opplever uro og det har skjedd voldsepisoder etter at dette har blitt meldt fra, sier hun.

– Dette påvirker hele hverdagen vår. Jeg forstår at dette er vanskelig og ikke lar seg løse over natta, men vi må ha trygghet for at alt som kan bli gjort blir gjort for å få stoppet dette, sier hun.

- Har satt inn tiltak

– Vi er kjent med at vi for tiden har fem saker som er sendt inn til Fylkesmannen, sier kommunalsjef Arnulf Ingerøyen

– Vi har i samtlige saker sendt inn vår orientering etter forespørsel til Fylkesmannen, sier han.

– Det som etter den nye loven er innskjerpet er at skolen skal sette i gang tiltak innen fem dager etter at man har blitt kjent med saken. Hvis foresatte ikke er fornøyd med tiltakene eller skolen ikke har satt i gang tiltak, kan foresatte klage direkte til Fylkesmannen. I samtlige av disse sakene har vi satt i gang tiltak innen tidsfristen, sier Ingerøyen.

Han legger til at for å sikre at alle skolene i SVK gjør dette både riktig og likt har kommunen revidert sin handlingsplan for hvordan de behandler slike saker.

– Vi har også en egen «mobbeside» på nett. Her ligger også vår handlingsplan, tiltaksplan og meldeskjema lett tilgjengelig for elever og foresatte. Skolene skal i tillegg ha tilsvarende meldeskjema på sine hjemmesider, sier Ingerøyen.

 
TILTAK: – Vi har fulgt aktivitetsplikten og revidert vår handlingsplan, sier Arnulf Ingerøyen. Arkivfoto: Yngve Grønvik
MOBBING: SVA har hatt skrevet en rekke saker om mobbing de siste årene. Faksimiler Sør-Varanger Avis

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no