12. des
TRANGT: Det er ikke mye plass langs fylkesveien, spesielt på vinteren. Joar Varsi Jakola (9) går først. Så følger Julie Sofie Moberg Kristoffersen (8), Mattis Magga (6), og noen av foreldrene: Jonas Sjøkvist Karlsbakk, Britt Erna Christensen og Wiggo Hansen. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Foreldre-frykt for fortauløs fylkesvei
Fylkesvei 885 blir skoleveien til Håbeth-barna når den nye 9910-skolen kommer opp i 2019. Foreldrene krever gangvei før skolen kommer på plass.

Publisert: 13.feb.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Onsdag skal kommunestyret gjennomgå planprogrammet for den planlagte felles skolen for Bjørnevatn og Sandnes. Den nye 9910-skolen skal plasseres midt imellom de to tettstedene, langs Nybrottsveien, og det har vært bekymringer fra foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) på skolene om trafikksikkerheten i området.

For beboerne på Håbeth, rett sør for Sandnes og Bjørnevatn, betyr skolen en mulig forverring av det som allerede er et problem for de 14 barna i området - pluss barn på Vinterveiskaret.

Skal barna gå til den nye skolen, vil skoleveien gå langs den hyppig trafikkerte Fylkesvei 885. Der er det verken fortau eller gangfelt før man kommer ned til selve Bjørnevatn eller Sandnes, så uansett hvilken vei barna tar blir skoleveien farlig. FAU på Sandnes skole krever nå at det kommer opp slike ordninger, før den nye skolen er på plass.

Ikke til svingen

Vi møter noen av Håbeth-foreldrene med barn ved fylkesveien, og trekker dem ned langs veien for å demonstrere hvor lite plass det er og ta noen bilder. Men foreldrene setter bremsene på før vi kommer altfor langt.

- Vi vil ikke gå til svingen, slår de fast.

- Når man kommer et stykke nedi veien mot Sandnes, blir man nødt til å gå på høyre side, for på venstre side har bilene null sikt i svingen, forteller Jonas Sjøkvist Karlsbakk.

- Men ungene blir nødt til å gå til svingen hver dag om de skal gå til den nye skolen, legger han til.

I dag er det én av Håbeth-barna som er nødt til å traske langs fylkesveien for å komme seg på Sandnes skole.

- Jeg har hjertet i halsen hver gang han skal besøke venner, med fullt av reflekser og blinkelys, sier mamma Britt Erna Christensen.

Resten av dem bruker en skogssti - ikke en offisiell skolevei, men den går rett til skolen og er tryggere enn bilveien. Men det blir en merkbar omvei om man skal ta den til nyskolen, siden den går rett forbi Sandnes-skolen.

- Må over veien

Det er hintet til at det kan bli flere stier som går mot 9910-skolen også. Foreldrene ser for seg at en slik kanskje kan gå fra busstoppet ved Håbeth. Men det blir i så fall ikke vedlikeholdt av kommunen, ifølge den foreslåtte 9910-planen.

- Man må over veien uansett for å komme seg på skolen, påpeker foreldrene.

Det er også muligheter for at den farlige skoleveien gjør elevene kvalifisert til skolebuss. Det skjedde med Prestøya-elevene i Kirkenes, som tar buss til og fra skolen fordi skoleveien deres går over E6. Men foreldrene påpeker at skolen også brukes utenfor skoletida.

- Det skjer saker på skolen også på kveldstida, og busstilbudet i området er begrenset. Slik bussrutene er i dag må barna bli med bussen rundt Bjørnevatn om de skal ta den tilbake fra Sandnes-busstoppet, sier Karlsbakk.

FAU-leder Henning Bråten legger til at barn bør ha muligheten til å bevege seg til og fra skolen på egen hånd, for folkehelsens skyld.

- Vi må ha gangsti, helt fra Sandnes til Håbeth og til Bjørnevatn, slår Karlsbakk fast.

Ikke på fylkesvei-programmet

Både veien mellom Sandnes og Håbeth, og mellom Håbeth og Bjørnevatn er en del av samme fylkesvei. Johan A. Rolstad, rådgiver for fylkesveier i Finnmark fylkeskommune, forteller at det ikke er planlagt noen gang- eller sykkelvei i området i handlingsplanen for fylkesveier fra 2017 til 2020. Men det finnes midler som kan brukes, ifølge ham.

- Finnmark fylkeskommune har tildelt Sør-Varanger kommune 224 000 kroner gjennom Finnmark fylkeskommunes trafikksikkerhetsmidler til utbedringer av snarvei på Sandnes, dette for å forbedre framkommeligheten for myke trafikkanter i nevnte område og drenere de bort fra en høytrafikkert vei. Det er også mulighet for kommunen å bygge gang- og sykkelvei langs fylkeskommunal vei, med støtte gjennom de samme trafikksikkerhetsmidlene, skriver Rolstad i en epost til SVA.

Ivar Kaski, teknisk leder i Sør-Varanger kommune, forteller at saken kan tas til kommunens trafikksikkerhetsutvalg. Han oppfordrer FAU til å gå den veien.

Det er nettopp den veien de allerede har gjettet at de må gå, ifølge forelder Jonas Sjøkvist Karlsbakk. Foreldrene lover at de ikke skal ti stille fremover.

- Det kommer nok til å bli mye bråk etter hvert, sier Wiggo Hansen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no