21. okt
MANGLER: Barentsleder Rune Rafaelsen konstaterer at informasjon om regler og eventuelle forandringer over grensa er en mangelvare, og påpeker at en felles norsk-russisk grensepasseringsstasjon ville hatt store fordeler.
 
Forenklet midlertidig bilimport
Om du kjører til Russland minimum en gang per måned er det nå mulig å forenkle papirarbeidet kraftig.

Publisert: 23.jun.2014 08:27
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Bilistene har mulighet for å få et multideklarasjons-skjema i den russiske tolla, et skjema som dateres og stemples ved hver innreise og utreise - og som gjør at du ikke trenger å fylle ut de to skjemaene for midlertidig import av bilen til Russland.
I vår kom det en endring som gjør at du ikke må kjøre inn minst en gang i løpet av en tidagersperiode, men at du nå kan få den forenklede behandlingen dersom du reiser over en gang per måned. Det blir ikke veldig opplyst om den nye ordningen, men det er bare å spørre tjenestemennene i tolla på Borisoglebsk om multideklarasjons-skjema til bilen.

Mangler informasjon

Det er en påfallende mangel på felles norsk-russisk informasjon om endringer, lettelser, råd og tips om grensepasseringer.
– Vi foreslo for tre-fire år siden å bygge et felles norsk-russisk grensepasseringspunkt, men det ble dessverre med ideen, sier Rune Rafaelsen, leder for Barentssekretariatet.
Rafaelsen minner om at det har vært veldig ulike regler oppigjennom, og ofte får man ikke vite om endringene før man står på grensa.
– Mangel på informasjon. Harmonisering av tollreglene, og å få på plass fleksible tollavtaler, er blant de store utfordringene vi har. For en tid tilbake hadde vi et eksempel med et vestlig selskap som skulle ha inn utstyr til en rigg. Utstyret ble stående halvannet år i Murmansk.

Der og da

– Med en felles stasjon, slik det er mellom Norge og Finland, kunne norsk og russisk tollvesen effektivt vært løst der og da, kommenterer Rune Rafaelsen og legger til at mangelen på fleksible tollavtaler også gjør det vanskelig å få på plass store etableringer.
– Med synkronisering og fleksibilitet kunne vi hatt Ikea på grensa, fordi det da hadde vært det befolkningsgrunnlaget store selskaper trenger for å etablere seg. Det er blitt litt letter å passere grensa, men det er langt igjen, konstaterer Barents-lederen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no