9. des
HYBLENE: Hybelhuset ved Kirkenes videregående skole kan miste fylkeskommunal støtte.
 
Foreslår å avvikle elevhjemsordningen
Finnmark og Sør-Varanger kan stå uten fylkeskommunale elevhybler, om et innsparingstiltak går igjennom. I Kirkenes kan 67 hybler bli private – eller avviklet.

Publisert: 04.des.2015 14:53
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Fylkesrådmann Øystein Ruud foreslår å avvikle hele elevhjem-ordningen i Finnmark fylkeskommune, i salderingsforslaget som Fylkestinget skal behandle torsdag.

Om politikerne ønsker å gjøre dette, foreslår fylkesrådmannen enten å utvide vertsfamilieordningen, å selge elevhjemmene til private aktører som så leier dem ut, eller å overføre elevhjemmene til egne fylkeskommunale foretak som driver etter selvkost.

Det vil si at hybeldriften i så fall skal gå uten tilskudd fra fylkeskommunen.

Fylkesrådmannen ser for seg å spare 6,3 millioner på avviklingen i 2016 i forhold til årets budsjett, og så 9,7 millioner kroner årene etter. Om vertsfamilieordningen utvides i stedet, er innsparingen 7 millioner.

Opplæringssjef Lisbeth Sandtrøen i Finnmark fylkeskommune bekrefter at dette inkluderer 67 hybler på Hesseng. Hun sier at hun ikke vet hvilken effekt de foreslåtte endringene vil ha på hybelprisene.

Sandtrøen vil ikke kommentere saken ut over faktaopplysninger, men viser videre til politikerne som skal behandle saken.

– Trenger flere

Jan Vidar Dahle, fungerende rektor ved Kirkenes videregående skole, er klar på at det trengs flere fylkeskommunale hybelhus, ikke færre.

Han mener det psykososiale tilbudet på hybelhusene som drives av fylkeskommunen er en stor del av det som trekker elever til Kirkenes.

– Jeg er personlig skeptisk til privatisering, for hybeltilbudet involverer mer enn bare et rom. Det er trygg oppfølging av elever som er så unge som 15 og et halvt år, sier han.

– Hybelhuset er sannsynligvis også et godt samfunnsøkonomisk tilbud. Det er veldig dyrt for samfunnet når elevene ikke gjennomfører videregående, og vi ser stor sammenheng mellom gode hybelløsninger og gjennomføring av skolen, sier Dahle.

– Rektoratet her er lojale mot det som bestemmes. Men vi har en stor region med småsteder, og det krever tilgang på elevhybler, sier han.

Dahle ser at det kan være andre løsninger som de ikke har sett på. Men han er klar på at det neppe vil fungere å gå helt over på vertsfamilieordningen.

– Vi jobber med vertsfamilier i Sør-Varanger, men det er ingen lang liste å ta av, sier han.

Frykter dyrere leie

Johnny Ingebrigtsen (SV), leder for hovedutvalg for kompetanse i fylkeskommunen, er absolutt redd for konsekvensene om elevhyblene forsvinner eller blir dyrere. Og han tror hybelleien kan bli dyrere om det fylkeskommunale tilskuddet forsvinner.

– Vi ser at det ikke nødvendigvis blir innsparinger med å drive elevhybler privat eller i et selvkostforetak. Da kan kostnadene komme over på elevene. Kanskje vi da får enda større frafall av elever fra videregående, der vi allerede er det fylket med størst frafall, mener Ingebrigtsen.

– Elevhyblene er ikke en lovpålagt oppgave. Men vi har en så stor geografi i Finnmark at vi må ha elevboliger. Samtidig må vi kutte på utgiftene. Vi får for lite penger fra storsamfunnet til å drifte i Finnmark, sier SV-politikeren.

– Det er flere usikre elementer, blant annet om det er reelle besparelser eller ikke på å ta elevhyblene ut av fylkeskommunal drift. Nå er det høytrykk i partiene, for å komme til en konklusjon fram til fylkestingsmøtet torsdag, avslutter han.

– Må få ned utgiftene

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) forteller at han ønsker en viss andel hybler i fylkeskommunal regi.

– Vi føler et ansvar for å være med etter behov og evne. Vi ser behovet, og må se om vi finner evnen, sier han.

Men det er en del tvil om evnen.

– Vi er nødt til å få ned kostnadene. Med den nye fordelingsnøkkelen kommer Finnmark fylkeskommune i minus, slår han fast.

– Siden hybeldriften ikke er en lovpålagt oppgave, har vi ikke rammeoverføringer til det fra staten, legger han til.

Sjåstad påpeker at de ikke har kommet til noen konklusjoner ennå på noen av de foreslåtte nedskjæringene.

Arbeiderpartiet skal møte med samarbeidspartnerne sine, Krf og SV, i forkant av fylkestinget. Ap vil også ha et møte i fylkespartiet i forkant.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no