8. des
SAMLOKALISERING: Høyrepolitikerne Tove Alstadsæter og Lise Anitra Johnsen ønsker å få til bedre samhandling mellom rus, prykiatri og barnevern i kommunen.
 
Foreslår å samle barnevern, rus og psykiatri
Lise Anitra Johnsen (H) ønsker å sørge for mer samarbeid mellom etatene. Men hun ser ikke for seg ruspasienter i samme venterom som barnevernsbarn.

Publisert: 11.sep.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Høyre har satt samlokalisering av barnevern, rus og psykiatri på valgprogrammet sitt.

Ifølge tiendekandidat Lise Anitra Johnsen er ikke tanken å slå sammen etatene til én enkelt etat, men heller å samle dem på samme sted.

Dra nytte

Tanken er at fagmiljøet samles og kan dra nytte av hverandre, og dermed styrkes, ifølge Johnsen. Det kan også gjøre veien kortere til hjelp for lokalbefolkningen, mener hun.

Johnsen mener dette er spesielt aktuelt siden kommunen har sagt ja til å ta imot 100 nye flyktninger over en toårsperiode.

– Vi snakker da om mange traumatiserte voksne og barn. Våre nye innbyggere vil gi de omtalte tjenestene et betydelig press. Men sannheten er at vi allerede i dag sliter med kapasiteten, sier hun.

– Skal samspillet fungere optimalt, burde også sosialtjenesten være med. Vi vet at brukergruppen kan befinne seg i en økonomisk vanskelig situasjon.

Utfordringer

Høyrepolitikeren ser at dette ikke er helt uten utfordringer.

– Det er for eksempel i forhold til taushetsplikten etatene er pålagt. Men jeg mener brukerne vil kunne nyte godt av et tverrfaglig miljø, uten at det går ut over den, sier Johnsen.

Noen ganger er det tilfeller som krysser over mellom de forskjellige etatene. Da mener Johnsen at det lønner seg å ha dem samlet.

Hun nevner blant annet at rus og psykiatri ofte henger sammen, og at rusproblemer eller psykiske problemer kan føre til at barnevernet involveres.

– Det holder ikke alltid å jobbe med én ting om gangen. Mennesker er sammensatt. Vi har snakket med mange der de har følt seg som kasteball mellom etatene. Man skal slippe å føle seg slik, det er et spørsmål om verdighet, sier Johnsen.

Hun mener at etatene gjør et kjempegodt arbeid nå.

– Men brukerne vil være tjent med et mer samhandlet apparat i en kompleks problematikk, sier hun.

Lang prosess

Johnsen påpeker at dette ikke er noe som skjer umiddelbart selv om Høyre får bestemme.

– Hvordan det skjer praktisk, kommer i neste sving. Det er en lang prosess, og må utredes ordentlig. Det er ikke noe som kommer til å være fullført innenfor denne valgperioden, sier hun.

Siden saken fremdeles er på tankestadiet, er det heller ikke mye av sammenslåingen som er planlagt i noen detalj.

Det er ikke satt opp noen mulig lokasjon for sammenslåingen: Den eneste ideen som er klar der, er at psykiatritjenesten skal kunne flytte ut av Kirkenes legesenter, og dermed frigjøre plass til mer allmenn legepraksis.

– Slik unngår vi utbygging av Kirkenes legesenter, sier Johnsen i sitt utspill.

Håp om statsstøtte

Det er også et spørsmål om hvor man skal få penger til sammenslåingen.

– Det er noe vi må få med på budsjettet, sier ordførerkandidat Tove Alstadsæter.

Der håper også Høyre-politikerne på at de kan få drahjelp av regjeringens satsinger.

– Det er satt av store midler til å løfte disse etatene i kommunene, sier Johnsen. Hun og Alstadsæter kan imidlertid ikke garantere at de får av disse midlene.

Støtter kommunepsykolog

Noe som er nærmere realisering er å få ansatt en kommunepsykolog. Det håper Høyre å få til i den kommende perioden.

– Det vil være en viktig del i samlokaliseringen. Kommunen søker etter kommunepsykolog, men rekrutteringen ser ut til å være vanskelig, sier Lise Anitra Johnsen.

– Vi har tatt opp med helseministeren hvor vanskelig det er å få tak i det, og har fått endel tips rundt dette, sier Tove Alstadsæter.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no