15. okt
ØKONOMI: Stian M. Celiius (V) mener økonomiske handlingsregler vil kunne gjøre kommunens økonomi bedre. (Arkivfoto: Yngve Grønvik).
 
Foreslår kommunal handlingsregel
Venstres kommunestyrerepresentant Stian M. Celius foreslår at Sør-Varanger kommune innfører kommunale handlingsregler.

Publisert: 11.mar.2014 10:57
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Celius har sendt henvendelsen til ordfører Cecilie Hansen (Sp) der Venstre-politikeren ber henne vurdere om det bør opprettes en sak i Formannskapet.

- Her bør det tas stilling til å utrede økonomiske handlingsregler for Sør-Varanger kommune. Rådmannen bør gis i oppdrag om en slik utredning med mål om å sikre framtidig bærekraftig økonomi med etter modell fra andre kommuner, heter det i brevet fra Celius.

Retningslinjer

Handlingsregler er ment å legge premissene for rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan hvert år.

- Det er ønskelig med krav til områder som driftsresultat, gjeld og avsetning til fond. Det må settes et tak på renter og avdrag som ikke skal overstige en definert andel av våre frie disponible inntekter til kommunen, sier Celius.

Han mener at det i forslaget til nye handlingsregler bør være retningslinjer for bruken av kraftinntektene fra Varanger kraft, salgsinntekter av tomter og bygg og eiendomsskatteinntekter. Celius mener at handlingsreglene bør vedtas raskt.

- Målet bør være at de vedtas av kommunestyret innen utgangen av juni i år, i god tid før budsjettarbeidet og med minimum en revidering per kommunestyreperiode, skriver Celius.

Vil bli vurdert

Ordfører Hansen ønsker ikke å kommentere denne saken nå.

- Jeg har egentlig ikke noen kommentar, annet enn at jeg vil løfte den inn til formannskapet for å høre om de ønsker en slik utredning og saksforbereding. Vi er nødt til å se på ressursene vi har og gjøre prioriteringene etter dette, sier Hansen.

Rådmann Bente Larssen sier hun ikke har fått vurdert forslaget fra Celius.

- Dersom kommunestyret vil ha saken utredet vil vi selvsagt gjøre de nødvendige utredninger. På generelt grunnlag mener jeg at tiltak som kan gjøre kommuneøkonomiens handlingsrom mer stabilt og forutsigbar er viktig å se nøye på, sier Larssen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no