15. okt
IKKE ETTER KLOKKA 23: Nye regler for skuterkjøring i Sør-Varanger legges ut på høring denne uka.
 
Foreslår nattestengte skuterløyper
Ifølge et forslag til nye skuterregler må du parkere skuteren mellom klokka 23 og 07. Nå blir det debatt, mener pasvikdøl og senterpartist Kurt Wikan.

Publisert: 27.jan.2016 15:37
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Forslaget om nattestenging skal forebygge eventuelle klager på støy ifølge saksbehandler Trygve Sarajärvi. Kommunen tenker først og fremst på støy i forhold til hytteområder.

Ikke mange klager

Sør-Varanger kommune har ikke fått mange klager på skuterstøy om natten hittil, opplyser Sarajärvi og mener det blant annet kommer av at de aller fleste løypene ligger utenfor hyttefeltene. Men i forslaget til nye regler legges det også opp til nye løyper, noen i hytteområder. Disse vil eventuelt komme i Munkefjord og mellom Neiden og Bugøyfjord.

– Disse løypene blir laget for å knytte hytteområder til løypene, sier Sarajärvi.

I alt foreslås det rundt 40 kilometer med nye skuterløyper i Sør-Varanger. Blir det vedtatt, blir løypenettet totalt på rundt 470 kilometer.

– Senk heller farten

Kurt Wikan som bor rett ved ei skuterløype i Pasvik, har ikke hørt om forslaget om nattestenging, og har umiddelbart ingen sans for det.
– Dette må det bli debatt om, mener han.
– Jeg skjønner det i forhold til løyper i hyttefelt, men ikke ellers. Hvorfor ikke sette redusert hastighet om natta på de strekningene som går i hyttefelt? Lavere hastighet betyr mindre støy.

Wikan sier at i Senterpartiet har de diskutert forslaget om løypeavgift etter at SVA skrev om saken for halvannen uke siden. Avgiften er også noe nytt i forslag til nytt skuterreglement i Sør-Varanger.
– En avgift forutsetter at det blir vedlikehold av løypene, at det blir rasteplasesr og tømming av søppeldunker, mener Wikan.

– Hvorfor kan vi ikke prøve dugnad først? Vi kunne sette ut slådd ved et par løyper, som en prøveordning, så kunne folk ta med seg slådden når de kjørte uten slede. Jeg har snakket med folk og spurt om de hadde tatt med seg slådden hvis den sto der, og folk svarer ja.

Desember til mai

Pasvik-løypa vil i forslaget også være en av løypene som blir endret. Den er i dag en av de lengste løypene i Sør-Varanger og går i lange strekninger på elveisen. Nå vil kommunen at hele løypa legges på land, for å unngå isproblemene.
– Det kan jo føre til at løypa kan være åpen litt lenger, mener saksbehandler Trygve Sarajärvi.

Uansett kan heller ikke denne være åpen lenger enn fra 1. desember til 5. mai, som er «tidligst»- og «seinest»-datoene for åpning og stenging av skuterløyper i Sør-Varanger.

Vårstenging har kommunen i dag også, av hensyn til fugl og vilt.
Det har ikke vært mange tilfeller av at skuterløyper kan åpnes før 1. desember heller.
– Vi har hatt noen få tilfeller der det har vært aktuelt, sier Sarajärvi.
– Det gjelder blant annet løypa fra Tårnet og opp Tårnetveien, også kalt Ishavsveien. Denne løypa går langs det som er bilvei resten av året.

Ønsker reaksjoner

– Nå ønsker vi signaler og reaksjoner på de nye reglene, sier Sarajärvi.
– Regionale myndigheter og private grunneiere som blir berørt, får tilsendt forslaget. Alle andre kan sjekke ut forslaget på kommunens hjemmeside eller på rådhuset.
Forslaget ble nylig enstemmig vedtatt sendt ut av utvalget for miljø og næring. Det blir lagt ut i løpet av de nærmeste dagene og skal ligge ute i seks uker. Deretter behandles høringsuttalelsene til saken før den tas til endelig vedtak i kommunestyret.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no