10. des
GIKK: Monica Stiansen (Frp) forlot kommunestyret i protest da hun ikke fikk stemme slik hun ville.
 
Forlot kommunestyret i protest
Under avstemmingen i saken om innføring av eiendomsskatt i kommunen, forlot Frps Monica Stiansen salen. Det er et brudd på kommuneloven og avstemmingen måtte gjøres på nytt.

Publisert: 19.jun.2013 14:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Formannskapet hadde vedtatt å innføre eiendomsskatt fra 2014. Frp tilhørte mindretallet som ikke vil innføre eiendomsskatt i det hele tatt. Da kommunestyret skulle stemme over saken hadde man tre forslag. Samarbeidspartienes forslag om å ikke innføre, formannskapets forslag om å innføre i 2014, og Arbeiderpartiet, SV, Venstre og uavhengig representant Knut Mortensens forslag om å innføre i 2015.

- Forlater salen

Ordføreren satte de to mest ytterliggående forslagene opp mot hverandre, og da brast det for Monica Stiansen. Hun gikk på talerstolen og sa at hun var forvirret.
- Kanskje det er fordi jeg er syk, men jeg forstår ikke denne måten å stemme på. Hvis det stemmes slik, vil jo ikke jeg kunne stemme for noen forslag, mente hun.
Hun så at den endelige avstemmingen ville handle om innføring i 2014 eller 2015.
- Da kommer jeg til å forlate salen, erklærte hun.
Etter flere runder, der både tilhengere og motstandere av eiendomsskatten, samt ordføreren, prøvde å forklare at det var slik man måtte stemme, det var slik reglene var, gikk Aksel Emanuelsen (Ap) på talerstolen og fortalte at han flere ganger til slutt hadde måttet stemme mot seg selv.

Reglementet

- Det er slik det fungerer, det oppstår valg underveis som man må ta, og det er ikke bestandig at den siste avstemmingen passer med det man egentlig mener, sa han.
Monica Stiansen forsøkte å foreslå at man stemte på forslagene enkeltvis, men det var det ingen som ville høre på.
- Reglementet er slik det er, og jeg kommer til å følge det, sa ordføreren. Hun hadde selv holdt et innlegg der hun var sterkt mot å utvide eiendomsskatten til distriktene.
Da det skulle stemmes forlot Stiansen salen, saken ble klubbet til fordel for flertallet på 24 av 25 representanter og ordføreren meldte om pause.

Omstemming

Da tok rådmannen fram kommuneloven og fant ut at det var ordførerens jobb å påse at alle stemmer. Kommunelovens paragraf 35 sier også at alle har plikt til å stemme, og at å stemme blankt er noe man bare kan gjøre ved valg.
- Da må jeg ta avstemmingen om igjen etter pausen, sa ordfører Cecilie Hansen.
Hun forsikret seg nå om at Monica Stiansen ikke ville forlate salen, viste til kommuneloven og tok saken opp til ny avstemming. Denne gangen stemte Stiansen for det siste forslaget, som ble vedtatt, men nå mot uavhengig representant Agnar Jensens stemme.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no