21. okt
Stopp i forhandlingene: Troms og fylkesråd Willy Ørnebakk har fått nok. De ber kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) om å fatte avgjørelse. Foto: Privat
 
Troms forlot møterommet
Troms takket for seg under forhandlingsmøtet mellom Troms og Finnmark fredag. Dermed må saken avgjøres av departementet.

Publisert: 26.jan.2018 12:29
Oppdatert: 26.jan.2018 18:06

Finnmarks krav om at både fylkeskommunen og Fylkesmannen skal sitte i Vadsø skal ha vært et urimelig krav, sett med Troms delegasjonens øyne.

Forhandlingsmøtet om et sammenslått Troms og Finnmark fikk en brå slutt fredag da delegasjonen fra Troms forlot møtet i protest.

– Da finnmarksdelegasjonen ikke var villig til å legge administrativ ledelse av fylkeskommunen i det ene fylket og fylkesmannens administrasjon til det andre, valgte forhandlingsleder Willy Ørnebakk fra Troms å takke for seg, skriver iFinnmark.

– Helt urimelig 

– Vi har presentert et helt klart standpunkt om at vi må se til de hva andre tvangssammenslåtte fylkene har gjort og legge administrativ ledelse av fylkeskommunen til det ene fylket og fylkesmannens administrasjon til det andre fylket. Finnmark er ikke villig til å fire på det i det hele tatt. Finnmark vil ha begge delene her i Vadsø. Det kan ikke være det som gagner den nye regionen. Dette blir helt umulig å gå for, skal man se det fra vårt ståsted, sier Ørnebakk til avisen.

Han sier delegasjonen fra Troms har vært tydelig på at det er helt urimelig å forlange at begge embetene skal ledes fra den ene delen av hele den nye regionen, og viser til både bosetningsmønster og store avstander.

FINNMARK OVERRASKET

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik ble overrasket da forhandlerne fra nabofylket reiste seg og gikk, og påpeker at delegasjonen fra Troms har gått ut med et tydelig ultimatum om å legge den administrative ledelsen til Tromsø.

Finnmark mener Troms skal ha den politiske ledelsen og at Vadsø skal få den administrative.

– Vi har tilbydd dem formannskapsmodellen, fylkesvara og ledelse i tre hovedutvalg, mot at det administrative hovedsetet er i Finnmark, sier Vassvik.

Finnmark fylkeskommunes utgangspunkt før forhandlingsmøtet fredag var at man skulle be kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland om et felles møte dersom det ikke ble fremdrift i forhandlingene.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik vil nå ta initiativ overfor Troms fylkeskommune for å få til et slikt møte, sier hun.

Møte med Mæland

Vassvik sier delegasjonen fra Finnmark var forberedt på å la andre vanskeligere tema ligge for om mulig å komme til en enighet om sammensetningen av en fellesnemnd, men at forhandlingene ble brutt allerede før dette forslaget ble presentert.

Fra Finnmarks side er man klare for videre forhandlinger, men mener ultimatumet fra Troms gjør det vanskelig. Neste kapittel ser ut til å bli et felles møte med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H), som Vassvik nå vil ta initiativ til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no