10. des
OPPVEKST: Theodor Abrahamsen (91) fortalte blant annet om oppveksten i Russland. (Alle foto: privat).
 
Fornøyd med Grenseseminaret
Arrangørene av Grenseseminaret som fant sted i Kirkenes 9. februar var godt fornøyd med oppmøtet.

Publisert: 20.feb.2017 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Marianne Neerland Soleim, Victoria Tevlina og Jens Petter Nielsen var hovedansvarlige for arrangementet. «Norsk industri og næringsliv i Russland i et historisk og samtidig perspektiv» var tittelen for årets Grenseseminar,

arrangert av Barentsinstituttet ved Norges Arktiske universitet og støttet av Sør-Varanger kommune. Det var innledninger om Den nordlige sjørute, norske småbedrifter i Russland, norsk-russisk samhandel etter 1945, og norsk trelasthandel og industri på begynnelsen av 1900-tallet.

Boklansering

Orkana Forlag lanserte i den forbindelse Egil Abrahamsens bok «Vinter i Seregovo-skogen. Erindringer fra det norske trelasteventyret i Russland». Nylig ble denne boka også utgitt på russisk på forlaget til Det nordlige (arktiske) føderale universitetet i Arkhangelsk. Egil Abrahamsen (1893-1977) fra Larvik kom til Nord-Russland som 15-åring, og i boka forteller han om sitt 20-årige virke i den norske sagbruksnæringen i Kvitsjø-området. Høydepunktet var da han i en alder av 22 år fikk ansvaret for et stort norsk sagbruksanlegg i byen Onega.

- Hans sønn Theodor, som i dag er 97 år gammel, var det store trekkplasteret under seminaret i Kirkenes, sier Marianne Neerland Soleim, instituttleder ved Barentsinstituttet UiT, Norges Arktiske Universitet, Campus Kirkenes. 

Positiv innstilling

Theodor Abrahamsen er tidligere rektor ved Hamar Katedralskole.

- Han fortalte i sitt korte, men glitrende foredrag, om sin far og om oppveksten i Onega. Det ble den gangen bare snakket russisk hjemme, og de fleste av hans lekekamerater var russiske. Theodor husket ennå russiske stev fra den gang som han fremførte til stor begeistring fra salen. Senere flyttet familien til England, der familiens hovedspråk i løpet av kort tid ble engelsk. Først som tenåringer ble Theodor og broren sendt til slektninger i Norge for å lære norsk, sier Neerland Soleim.

Theodor Abrahamsen deler den samme positive innstilling til Russland og russerne som vi finner avtrykk av på nesten hver side i farens erindringsbok, «Vinter i Seregovo-skogen».

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no