5. des
DISKUSJON: Det ble prat også etter møtet. Her ser vi Asmund Nilsen og Roald Nilsen fra Finnmark sjølaksefiskerforening, Astrid Daniloff fra Sør-Varanger sjølaksefiskarlag, Stig Johansson fra Miljødirektoratet, og Øystein Kristiansen og Bjarne Johansen fra Tana og omegn sjølaksefiskeforening.
 
Forsikrer at foreningene blir hørt
Miljødepartementet og Miljødirektoratet møtte opp i Kirkenes torsdag for å få innspill fra sjølaksefiskerforeningene, før de vurderer Russlands ønske om å begrense fisket.

Publisert: 04.okt.2014 19:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Sjølaksefiskerforeninger i Øst-Finnmark og Sametinget hadde møte med både Klima- og Miljødepartementet og Miljødirektoratet torsdag kveld.
Møtet fant sted i Kirkenes. Der ville foreningene og Sametinget forsikre seg om at de blir hørt i spørsmålet om å innskrenke sjølaksefisket.
Russland har som tidligere meldt kommet med ønske om å begrense sjølaksefisket i Varangerfjorden fra 2015, siden det er mye russisk laks som vandrer dit, og den russiske laksen utgjør mye av fisket. Laksen gyter i russiske elver, og russerne vil ta vare på bestanden.

Foreningene med

Avdelingsdirektør Steinar Hermansen i Miljøverndepartementet forsikrer at både sjølaksefiskernes organisasjoner og Sametinget skal få frem sine synspunkter i utredningen.

– Vi skal være tilstrekkelig opplyst etter høringen, som skal belyse alle sider. Vi har ennå ikke avklart alle detaljer i den videre prosessen, men det er helt avgjørende at foreningene får involvere seg, sier han.

Det som er fastsatt så langt er at foreningene og Sametinget skal ha nok et møte med Miljøverndepartementet og Miljødirektoratet i desember.
Da skal de se nærmere på et forslag til utredning, som Miljødirektoratet har i oppdrag å utarbeide for Departementet. Etter at eventuelle innspill er tatt med, går utredningen ut på offentlig høring.
Seniorrådgiver Stig Johansson i Miljødirektoratets fiskeseksjon mener de fikk veldig mange gode innspill fra fiskerne i torsdagens møte.
Han forsikrer at utredningen skal ta med alle konsekvensene dersom det legges ytterligere begrensninger på sjølaksefisket. Det inkluderer hvordan det vil påvirke de berørte fiskerne.

Livsviktig

Både Sør-Varanger sjølaksefiskarlag, Finnmark sjølaksefiskerforening og Tana og Omegn sjølaksefiskeforening var representert på møtet.
Astrid Daniloff, leder i Sør-Varanger sjølaksefiskarlag, føler at foreningene blir hørt nå.

– Vi har fått gjennomslag på at vi skal være med i prosessen, og det er bra, sier hun.

Det betyr imidlertid ikke at foreningene tar det med ro. For denne saken er livsviktig for sjølaksefiskerne, mener både hun og de andre foreningslederne i øst.

– Slik det er nå har vi bare tolv dager å fiske på. Om det er uvær en uke, har vi bare ni. Om de regulerer fisketiden enda mer, har de lagt ned sjølaksefisket, fastslår hun.

– Laksen er en felles ressurs, og vi godtar ikke at vi skal reguleres vekk, slik kravet er fra russisk side. Vi har hatt disse felles ressursene i mer enn 250 år nå, og det tas ikke så mye fisk. I 2011 og 2012 ble det tatt omtrent 9000 fisk til sammen i Varangerfjorden, sier Daniloff.

Sjølaksefisket er ikke voldsomt innbringende for de som driver med det. Men Daniloff står på at det er et viktig tilskudd, ikke bare kulturelt sett.

– For de i primærnæringen er 25 000 kroner i året mye penger. Man må snu hver stein for å få det til å gå rundt, sier hun.

Sjølaksefiskerforeningene krever at alle konsekvenser belyses i saken, både positive og negative. De vil også vite hvor mye fisk som fanges på russisk side i elv og sjø.

Støttet av Sametinget

Liss-Ellen Ramstad, rådgiver i Sametinget, var til stede på møtet torsdag. Hun mener Norge plikter å beskytte de historiske fiskerettighetene til sjølaksefiskerne.

– De rettighetene står veldig sterkt. Sametinget forventer at Staten kjører en redelig og ordentlig prosess videre, og at de ivaretar sjølaksefiskerne som nasjonal interesse, sier hun.

– Måtte vurdere

Hermansen er fast på at Norge var nødt til å vurdere Russlands krav da det kom.

– Vi kunne ikke bare si nei til Russland uten å utrede saken grundig. Russland har særlig interesse i fiskebestanden som gyter inne på deres territorie. Samtidig har Norge historisk fiskerett, og vi skal også ta hensyn til norsk fangst og fangstmetoder, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no