10. des
ILLUSTRASJON: Forskere fra flere land har denne uken vært i Pasvik. I den forbindelse har de satt ut feller for å kunne inspisere myggen. Det de fant var om lag 17.000 malariamygg.
 
Forskere fant 17. 000 malariamygg i Pasvikdalen
Store mengder malariamygg har blitt oppdaget i Pasvikdalen. Forskere anslår antallet til å være opp mot 17. 000 mygg, skriver NRK.

Publisert: 11.aug.2017 13:13
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

Det var under et myggseminar på Svanhovd denne uken at forskere fra Finland og Russland og Norge inspiserte myggområder i Pasvikdalen. Resultatet var store mengder malariamygg i tillegg til tre nye myggarter.

Bakgrunnen til at forskerne undersøkte områdene i Pasvikdalen er at malariamygg finnes ganske langt nord i både Finland og Sverige.

Kunnskapen om denne typen mygg i Norge er imidlertid ikke like utbredt. Det til tross for at blant annet Finnmark har stor forekomst av mygg.

Det var derfor knyttet spenning til hva resultatet av denne ukens inspeksjon ville bli.

Høyt antall

Forskerne ønsket å finne ut om typen mygg fantes i Pasvikdalen. Noe av grunnen til det er områdets klima, som er optimalt for myggen.

– I forberedelsene til møtene her har det blitt satt ut myggfeller flere steder i Pasvik, og da vi skulle kikke på materialet var vi ganske spente på hva vi ville finne. I en av fellene var det masse malariamygg, sier biolog Sondre Dahle fra Norsk institutt for naturforskning til NRK.

Fangsten i fellene ga et interessant resultat. For etter fem dager viste fellene en fangst på det som er anslått til å være opp mot 17.000 mygg.

– Malariamygg har nok vært i Pasvik ganske lenge, det er bare det at vi ikke har funnet den ennå, og at ingen har lett etter denne her, sier Dahle videre.

Ifølge NRK er dette et nokså høy tall sammenliknet med antallet malariamygg som er funnet i våre naboland. Landene har et døgngjennomsnitt på 300 mygg.

Ikke farlig

Til tross for at det er malariamygg som er oppdaget i Pasvik, kan biolog Dahle imidlertid forsikre om at myggen ikke gir malaria.

– Annet enn litt kløe og hevelse, er det å bli stukket av norsk mygg ikke noe å være redd for, sier Dahle.

Malaria finnes ikke i Norge, og myggarten sprer derfor ikke sykdommen. Men den tilhører gruppen mygg som er i slekten Anaopheles. Gruppen har fått navnet fordi rundt 30-40 av artene kan spre malariasykdommen, skriver NRK.

Utover å finne malariamyggen konstaterte forskerne også funn av tre nye myggarter i Finnmark. Ifølge Dahle har disse artene ikke blitt funnet lenger nord enn Oppland fylke tidligere.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no