7. des
I RETTEN: Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, advokat Cathrine Hambro og leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær utenfor Oslo Tinghus i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 
Forskere: Oljeutvinning i Barentshavet kan være ulønnsomt
Konsekvensutredningen som ble lagt til grunn for tildelingen av lisenser til oljeleting i Barentshavet, er full av feil, ifølge økonomer.

NTB
Publisert: 19.nov.2017 10:50
Oppdatert: 19.nov.2017 11:04

Oslo

– Oljeutvinning i Barentshavet kan være direkte ulønnsomt, sier Knut Einar Rosendahl, som er professor i samfunnsøkonomi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, til NRK

Sammen med SSBs seniorforsker Mads Greaker vitnet Rosendahl onsdag i klimasøksmålet som går for Oslo tingrett.

Miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom har sammen med Besteforeldrenes klimaaksjon stevnet staten for brudd på miljøparagrafen i Grunnloven.

Fra før er det kjent at Oljedirektoratet i konsekvensutredningen feilberegnet prognosene for framtidige inntekter fra Barentshavet Sørøst med over 100 milliarder kroner. Det var Rosendahl og Greaker som først påpekte regnefeilen, som direktoratet har erkjent.

Men feilen viser seg å være enda større fordi direktoratet ikke har omregnet inntektene i nåverdi, det vil si framtidig kroneverdi, mener de to forskerne.

– Etter vår mening er konsekvensutredningen ikke et tilstrekkelig gjennomarbeidet grunnlag for å tildele utvinningstillatelser i Barentshavet Sørøst og for åpningen av 23. konsesjonsrunde, skriver økonomene i sin konklusjon som ble lagt fram i retten.

Miljøorganisasjonene har gått til retten for å få tildelingen av letelisenser i 40 blokker i Barentshavet kjent ugyldig fordi de mener disse strider mot Norges klimaforpliktelser. Det er første gang Grunnlovens paragraf 112 blir gjenstand for en rettslig prøving.

Det er første gang Grunnlovens paragraf 112 prøves for retten. Miljøparagrafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.

Organisasjonene mener at 23. konsesjonsrunde i 2016, der det ble åpnet for oljeleting i Barentshavet, bryter med dette og er i strid med Parisavtalen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no