21. okt
ENGASJERT: Fagleder ved NIBIO Svanhovd Snorre Hagen ser fram mot å ta fatt på forskningsprosjeketet som skal kartlegge ørreten i Pasvikelva. Her er han ved en tidligere anledning, hvor han selv har fanget en av storørretene.
 
Forskerne vet altfor lite - håper på hjelp fra fiskerne
Nytt prosjekt ved NIBIO Svanhovd skal gi mer kunnskap og innsikt om ørreten i Pasvikelva.

Publisert: 17.jul.2017 14:47
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Pasvikelva er et yndig sted for storvokst ørret og et populært sted for sportsfiskere.

Men hvorfor ørreten trives i elva, hvordan den oppfører seg og hvordan den formerer seg vet man imidlertid lite om. Det skal NIBIO Svanhovd nå finne ut gjennom et nytt forskningsprosjekt.

Ved å benytte seg av de samme metodene som når de DNA-tester bjørnebæsj skal de nå kartlegge ørreten.

Kunnskapshull

- Det har vært stor kunnskapsmangel, og vi vet egentlig veldig lite om ørreten i elva. Vi ønsker derfor med prosjektet å lære mer om ørreten, de ulike mekanismene, og hvor mange populasjoner det er i elva med tanke på om man kan gjøre ting enda bedre enn man gjør det i dag for å bevare ørretbestanden, sier fagleder ved NIBIO Svanhovd Snorre Hagen.

Ifølge Hagen er hovedformålet med studien er å kunne kartlegge den genetiske sammensetningen til ørretstammen, samt innhente kunnskap som skal kunne styrke arbeidet med kultivering og utsetting av ørret i vassdraget senere.

Etter at syv kraftverk ble bygd ut i vassdraget har flere naturlige gyte og oppvekstmuligheter blitt ødelagt. Undersøkelser viser samtidig at 70-80 % av ørreten som fanges stammer fra kultiveringsanlegget på Skogfoss.

Hagen peker derfor på at kunnskap om hvordan kultiveringen i elva skjer og om det kan være spredningsbarrierer og ulike levevilkår er viktig å se nærmere på.

Samarbeid

Prosjektet er toårig og et samarbeid mellom Sør-Varanger kommune og instituttet hvor man har fått et finansieringstilskudd fra Miljødirektoratet.

Studien i Pasvikelva vil ifølge Hagen ikke kun ha betydning for ørreten i Pasvik, men også kunne bidra til større forståelse for den genetiske sammensetningen av ørretstammer andre steder i landet også.

Det er imidlertid en sentral ting som er viktig når prosjektet og forskningen skal gjennomføres; nemlig å få nok prøver av fisken. Men for at det skal kunne skje, er man helt nødt til at fiskere og andre leverer prøver av fisk fanget i Pasvikelva. Instituttet oppfordrer derfor folk til å ta kontakt eller levere prøver direkte til dem.

- Der finns det nå midler til å gjøre de genetiske analysene – men det eneste vi mangler nå er prøver av fisk som fiskerne får. Jo flere prøver, desto bedre. Det eneste man trenger er å ta en liten bit av kjøttet, ikke større enn en sukkerbit, å levere det til oss. Man kan også ta noe av skjellene til ørreten, forteller Hagen

Lager database

Pasvikelva er like sentral hos nabolandet. For å optimalisere forskningsprosjektet er samarbeid med russisk side derfor helt sentralt.

- Vi har etablert og utvidet samarbeidet med Pasvik naturreservat på russisk side. En del av kraftverkene ligger utelukkende å russisk side, og vi har derfor fått støtte fra Klima- og miljødepartementet som gjør at vi har muligheten til å få prøver fra russisk side også, sier Hagen før han legger til:

- Tanken vår er å bygge opp en genetisk database med individer fra begge sider av disse syv demningene kraftverkene utgjør, og samtidig viktig sideelver hvor man kan tenke seg at ørretstammen rekrutterer.

Videre ønsker instituttet også et tettere samarbeid med andre aktører som arbeider med fisk i det aktuelle området, slik som Pasvikdalen Jeger og Fisk, Universitetet i Tromsø, Akvaplan Niva, Fylkesmannen i Finnmark og Pasvik Kraft, som alle sitter på viktig kunnskap.

Dersom folk ønsker mer informasjon om innlevering av fiskeprøver, så kan man ta direkte kontakt med Snorre Hagen eller andre ansatte på Svanhovd, understreker faglederen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no