21. okt
FLOTT: Arnt Uchermann gleder seg over at septiktanken er borte.
 
Først i septikkøen
Arnt Uchermann fryder seg over nye vannrør og at septiktanken er historie. Nå står 650 husstander foran liknende arbeid.

Publisert: 23.mar.2013 16:03
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Arbeidet med å kutte ut septiktankene i Kirkenes, som en del av avløpssystemet, er godt i gang. I løpet av de neste par årene skal det ikke være septiktanker i bruk i Kirkenes.

I Kirkegårdsveien fryder en snøkjørende Arnt Uchermann seg over at han er blant de første som får erstattet septiktanken med et rør der menneskelig avfall føres til et hovedrør i gata. Etterhvert føres alt til en rensestasjon for kloakk.

I det siste har mange i Kirkenes fått brev om at septiktanken skal ut av drift.

I praksis vil dette si at tanken først tømmes, så eventuelt knuses på toppen, rørlegges og deretter fylles igjen.

Flott

Uchermann benyttet samtidig anledning til å skifte ut vannrørene til huset.

- Ikke fordi de var lekke, men da vi hørte at de sannsynligvis var fra 1947, slo vi likeså godt til, slik at vi nå har nye vann-og avløpsrør.

Nå gleder han seg også til plenklippinga når ny plen omsider gror frem der entreprenøren har gravet.

- Det var et klart irritasjonsmoment med toppen av septiktanken når man skulle klippe rundt den. Nå slipper jeg disse bekymringene, sier han entusiastisk.

Uchermann har også bare lovord å komme med om Sundquist som gjør jobben i gata.

- I tillegg tror jeg det kommer til å bli veldig fint i gata her når alt er ferdig. På vår side av veien blir det gang og sykkelsti samt fortau, og det ser vi fram til.

650 husstander

Virksomhetsleder for vann og avløp i Sør-Varanger kommune, Robert Pettersen, sier at 650 husstander i Kirkenes vil få brev om å ikke lenger bruke septiktankene. Storparten av husene på Prestøya har ikke septiktank og slipper dermed unna. Det samme gjelder for boligene på Prestefjellet. Herfra har kloakken inntil nylig gått urensa ut i fjorden.

- I utgangspunktet skal dette arbeidet være ferdig i 2013, men hvorvidt dette lar seg gjennomføre i praksis gjenstår å se,

forteller han.

Pettersen forklarer at det vil variere hvor mye arbeid som må gjøres ved hvert hus.

- Er rørene inn til og ut fra septiktanken dårlig, vil det nok være en fordel å bytte ut disse. Er rørene lange så vil naturligvis regninga for graving og rørlegging bli høyere enn ved enklere løsninger. Ofte vil det holde å føre rør gjennom tanken, og da snakker vi om en liten jobb. I tillegg er det nok flere som vil skifte ut gamle vannrør.

Pris varierer

Daglig leder hos Comfort Kirkenes, Kjell Aleksandersen, sier at det vil variere stort hvor mye hver enkelt huseier må betale.

- Et av ankepunkta vil være røra fra septiktanken.

Fram til nå har det vært overløpsvann, som har rent gjennom disse. Når det faste avfallet skal gjennom disse røra, kan det skape problemer, ikke minst der det er dårlig fall. Må disse skiftes ut og det er langt til den kommunale avløpsledninga, kan det fort bli dyrt, forklarer Aleksandersen.

Han mener det kan være lurt å filme rørene dersom disse er gamle og man er i tvil om tilstanden.

Rørleggeren kan ikke si mye nøyaktig om hva pålegget fra kommunen vil koste.

- Variasjonene vil være enorme. De fleste vil nok kunne holde seg innenfor en prisramme på 5 til 30 000. I verste fall betydelig dyrere, hevder han.

Daglig leder Svein O. Sundquist hos Oscar Sundquist AS forteller at det ligger mye gamle rør fra septiktankene og til det kommunale nettet.

- Mange hus er fra 50-og 60 tallet og da ble det brukt glasserte rør. Disse tåler svært lite når det graves i bakken, og det vil ofte være umulig å berge disse. Samtidig vil det skape problemer å få kloakk og papir gjennom disse. Vi tilbyr å filme rørene og gi råd om hvorvidt disse må skiftes, sier han til avisa.

- Prismessig tror jeg rundt 90 prosent vil få en regning under femti tusen. De fleste godt under denne prisen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no