7. des
? Den beste måten å vedlikeholde på er å bruke det, derfor vil vi så snart som mulig komme i gang med småskala drift, sier Peter Steinnes Larsen.
 
Først småskala, så fullskala
- Den beste måten å vedlikeholde gruveutstyret på er å bruke det. Derfor vil vi i gang med småskala gruvedrift så fort som mulig, sier de nye eierne.

Publisert: 23.apr.2016 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Felix Tschudi og hans finansdirektør Peter Steinnes Larsen, tidligere styreformann i Sydvaranger Gruve, fortalte på folkemøtet at alternativet til å kjøpe gruva selv var slakt, og da ville det aldri blitt gruvedrift i Sør-Varanger igjen.

Søke konsesjon

- Nå har vi kjøpt gruva med hele produksjonslinja så godt som intakt, og det viktigste nå er å ta vare på utstyret. Derfor har vi ansatt åtte personer til vedlikehold. Men den beste måten å vedlikeholde på er å bruke det, derfor vil vi så snart som mulig komme i gang med småskala drift, sier Peter Steinnes Larsen.

Han sier en del av de tidligere avtalene er det mulig å overføre til det nye selskapet, men ikke alle. Driftskonsesjon må det søkes om på nytt, og det vil ta rundt et halvt år fra søknaden er sendt til svaret kommer.

- Først må vi lage søknaden og samtidig ta vare på utstyret og kompetansen som er bygget opp. Vi vet ikke hvor lang tid vi vil drive småskala, men målet er full skala produksjon, sier Steinnes Larsen.

Etterspørsel

- Jeg har blitt oppringt flere ganger av Tata Steel, med spørsmål om når vi kan starte opp. Vi har malm av beste kvalitet, og det er etterspurt. Samtidig er markedet veldig ustabilt, og når vi kan starte med fullskala drift er avhengig av flere faktorer, blant annet markedet, sier Felix Tschudi.

Han sier at det ikke er noe langsiktig mål å produsere jernmalmkonsentrat. Foredling av produktet vil være mindre sårbart for svingninger i prisen, men at det er mange måter å foredle på, og forskjellige produkter å vurdere.

- Dette er også ting som gjør at det tar tid. Det kan ta ett eller to år, men også fem eller seks år. Det er umulig å si i dag, sier Tschudi.

- Men taksameteret begynte å løpe fra første dag, så vi ser på alle muligheter for å komme videre og få drift i anlegget igjen, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no