22. okt
SYKKELROT: Man er nødt til å være på eller i kjøretøy for å krysse grensa på Storskog. Men i fjor fant asylsøkere et smutthull med at sykler teller som kjøretøy. (Arkivfoto: Tor Sandø)
 
Første asylsøker på ti måneder
Russisk statsborger ble sendt tilbake på sykkel. Politiet og UDI går ikke ut med hvor han opprinnelig kom fra.

Publisert: 27.sep.2016 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Tidlig lørdag ettermiddag kom en mann til Storskog for å søke asyl. Dette er den første asylsøkeren som har kommet til grensa mellom Norge og Russland siden strømmen ble stoppet i november i fjor.

Mannen kom på sykkel over grensa, og ble sendt tilbake på samme måte i løpet av et par timer. Han ble sendt tilbake fordi han er russisk statsborger ifølge UDI og politiet. Som kjent aksepterer ikke Norge asylsøkere som har oppholdstillatelse i Russland.

Finnmark politidistrikt og Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser om at mannen ble behandlet etter UDI sin hurtigprosedyre, der asylsøkere som ikke ventes å få bli i Norge sendes tilbake innen 48 timer.

Taushetsplikt

En del av problemstillingen i fjor var at det kom mange asylsøkere som opprinnelig hadde bodd i Syria eller andre land, men som hadde hatt oppholdstillatelse i Russland i lengre tid.

Hverken UDI eller politiet forteller om dette er tilfelle for asylsøkeren, og heller ikke om hvordan han kom seg til Storskog. Presserådgiver John Olav Kroken i UDI viser til at asylsøkeren selv må løse dem fra taushetsplikten for at de skal slippe ut personlig informasjon.

SVA får vite fra Finnmark politidistrikt at asylsøkeren var anholdt av politiet mens han ventet på UDIs avgjørelse. Asylsøkeren ble ikke sendt til Vestleiren i løpet av den tiden.

Asylsøkeren hadde heller ikke blitt sendt tilbake til Norge fra russisk side per mandag formiddag.

Få signaler

UDI har ikke fått noen signaler om at det skal komme flere asylsøkere. Presserådgiver Kroken påpeker imidlertid at de ikke har egen etterretning, men får sine signaler via de andre etatene.

Grensekommissær Roger Jakobsen har ikke fått noen informasjon om det kan komme flere asylsøkere fra russisk side av grensa.

Russerne har egentlig lovet å stoppe asylsøkere som vil sykle over Storskog. Jakobsen kan ikke si noe om det blir noen reaksjoner fra norsk side etter at asylsøkeren kom hit, eller om det kommer noen reaksjoner fra russisk side på grunn av at asylsøkeren ble sendt tilbake dit.

- Grensekommissariatet har ordinær dialog med russisk part om forhold på vår felles grense. Av naturlige årsaker kan jeg ikke utdype dette før tidligst etter neste rutinemessige møte i midten av oktober, skriver Jakobsen til SVA.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no