16. okt
PROSJEKTLEDER: Lars Egil Sørsdal varsler om åpning over helga. Her fra arbeidet på leiren 30. oktober.
 
Første asylsøkere til Vestleiren på mandag
Ankomstsenter Finnmark setter gradvis i gang, og kan være i full drift før mandagen er omme.

Publisert: 06.nov.2015 14:11
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

– Vi har offisiell åpning på onsdag, men vi begynner forsiktig på mandag. Da tester vi systemet på ankomstsenteret, og sender så mange asylsøkere vi kan fra Storskog til Vestleiren, forteller prosjektleder Lars Egil Sørsdal i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Den første tiden vil politiet fremdeles ha registreringsmannskap på Storskog, som backup. Men om alt går bra, kan det hende at alle asylsøkerne som kommer over grensa drar rett til Vestleiren allerede på mandag, ifølge Sørsdal.

Meningen er at Ankomstsenter Finnmark skal kunne ta imot 300 asylsøkere daglig. Om alle systemene fungerer slik de skal, vil senteret være i full gang fra onsdag av.

Mindre på Storskog

Det gjør i så fall forholdene bedre på Storskog. Der har det vært trange kår mens asylkrisa har foregått. Politifolk og asylsøkere har vært nødt til å sitte til langt ut på natta for å bli ferdig med registrering.

Når ankomstsenteret er i gang, vil derimot all registrering foregå på Vestleiren. Der har Politiets utlendingsenhet (PU) egne lokaler. På Storskog skal asylsøkerne bare bli visitert og få sjekket bagasjen, før de sendes videre til ankomstsenteret.

Fremdeles i Fjellhallen

Fjellhallen vil ikke bli overflødig når senteret på Vestleiren er i gang, ifølge Sørsdal.

– Fjellhallen vil bestå som transittmottak i overgangen. Så får kommunen og Utlendingsdirektoratet vurdere om den skal ha en annen funksjon, sier han. Det kan for eksempel fremdeles bli behov for overnattingsplasser etter at asylsøkerne har gjennomgått prosessen på Vestleiren, om de ikke har fått plass andre steder i landet.

Det er som kjent Hero mottak som har fått oppdraget i å drive mottakssenteret. Regiondirektør Ketil Blinge forteller at de har fått rekruttert størstedelen av personellet de trenger.

– Vi hadde en stor rekrutteringsdag på onsdag, og har vel nå 40 personer på plass, sier han.

Det inkluderer mottakslederen. Blinge kan imidlertid ikke gå ut med navn ennå.

To døgns prosess

Når asylsøkerne kommer til det som kalles Ankomstsenter Finnmark, skal de igjennom en to døgn lang prosess.

De blir registrert, de sendes til tuberkulosesjekk på sykehuset, og de får mat og sengeplass på stedet. Bagasjen deres fryses i 48 timer for å ta knekken på veggdyr, mens asylsøkerne selv får klespakker.

Så sendes de forhåpentligvis videre til en fast asylplass et annet sted i landet – eller til enda en midlertidig overnattingsplass i Neiden eller Kirkenes, mens de venter.

I tillegg til politiet og personellet som Hero ansetter, skal kommunen ha helsepersonell på Vestleiren, og Norsk Organisasjon For Asylsøkere (NOAS) skal ha kontor der.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no