21. okt
NEDSLITT: Oppbevaringsområdet for atomavfall i Andrejevabukta skulle bare være midlertidig, men har vært i gang i over 30 år. Norske myndigheter har vært med på å sikre anleggene etter at de forfalt. (Arkivfoto)
 
Første atom-utskiping fra Andrejeva i juni
Nå begynner opprenskingen for alvor fem mil unna norskegrensa.

Publisert: 25.apr.2017 13:17
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Norges utenriksminister Børge Brende skal besøke Kolahalvøyas største atomavfallsplass i Andrejevabukta 27. juni. Dette er samme dag som den første frakten med atomavfall går ut fra det gamle lagringsstedet, skriver The Independent Barents Observer.

Andrejevabukta ligger på Kolahalvøya fem mil fra den norske grensa, og har forfalt kraftig. Norske og russiske myndigheter har samarbeidet om å sikre området siden 1997, og per 2016 hadde Norge brukt rundt 250 millioner kroner på å bygge anlegg og systemer.

22 000 brenselsstaver skal flyttes fra Andrejevabukta. Det betegnes som en risikabel operasjon. Norske og russiske myndigheter har øvd på transporten sammen, og trent seg på hva som gjøres om atomavfall spres i Listfjorden der bukta ligger. Treningen har blant annet involvert varslingsrutiner mellom Norge og Russland ved atomulykker.

Når transporten nå begynner for alvor, skriver TIBO at de første containerne med brenselsstaver skal sendes til Atomflot-basen i Murmansk. Derfra skal de transporteres videre til Majak i Sør-Uralfjellene for behandling.

Transporten skal foregå over de neste fem-seks årene.

Dette blir det andre besøket Brende har hatt til Russland dette året. I tillegg skal han møte med Barentsrådet i Arkhangelsk i oktober.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no