18. okt
UT HERFRA: Ankomstsenter Finnmark på Vestleiren huser nå flere asylsøkere som vil bli sendt over grensa når de har fått avslag på søknadene sine.
 
Første buss med asylsøkere over grensa
13 asylsøkere skal ha gitt opp, og ble sendt til Russland tirsdag kveld.

Publisert: 20.jan.2016 10:48
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Tirsdag ettermiddag kom en buss til Ankomstsenter Finnmark på Vestleiren. Der hentet bussen flere asylsøkere, og transporterte dem over grensa til Russland.

Det var 13 personer som ble sendt over grensa, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset ved Politiets Utlendingsenhet (PU).

Til Murmansk

NRK har snakket med politioverbetjent Tor Espen Haga, som sier at ingen av de som ble sendt over grensa hadde fått utvisningsvedtak. Han sier til SVA at ingen hadde meldt seg frivillig til å returnere, men ingen av dem motsatte seg å bli sendt ut.

Haga sier at de som er igjen i leiren vil sendes til Russland når de har fått avslag på asylsøknaden sin.

NRKs journalist fulgte bussen over grensa, og forteller at bussen endte opp i Murmansk.

Regjeringen kritiseres fra flere hold for å fortsette å praktisere utsendingen av asylsøkere som har visum eller annen oppholdstillatelse til Russland. Både FN, Norsk Organisasjon For Asylsøkere (NOAS) og politikere har hevet seg med i debatten.

Ikke på sykkel

Asylsøkerne som ble sendt over grensa tirsdag hadde en mer behagelig tur enn de som ble sendt før nyttår. De måtte krysse grensa til Russland på sykkel i desember-minusgradene. Etter nyttår har de norske myndighetene fått en avtale med Russland om at de kan transportere utsendte asylsøkere i buss i stedet.

Det gjorde ikke situasjonen mindre stressfull for asylsøkerne i Vestleiren. De hadde blitt hentet fra flere steder i landet, og SVA fikk vite fra asylsøkere der at de ikke hadde fått informasjon, og at det var mye sinne og fortvilelse i leiren tirsdag. Da bussen kom, var det flere som fikk panikk, får vi vite fra både asylsøker Amjad Ibrahim, og frivillige Eirik Nilsen i Refugees Welcome To Norway.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no